Oopperan rasismilla on pitkät perinteet - Mielipide | HS.fi

Oopperan rasismilla on pitkät perinteet

28.12.2020 2:00

Kritiikin Uutisissa kirjailija ja kriitikko Marissa Mehr tuo Suomeen englanninkielisten maiden keskustelua oopperan rasistisista piirteistä.

”Mikä tekee oopperasta erityisen ongelmallisen 2000-luvulla suhteessa muihin taiteenlajeihin? Oopperaan liitetty epätasa-arvon ongelma tuntuu jakautuvan kolmeen laajempaan kokonaisuuteen, joista jokainen kietoutuu joko suoraan tai epäsuorasti taiteenlajin historiaan.”

”1800-luvulla Euroopan yli pyyhkäisi vahva nationalistinen eetos ja kansallinen herääminen. Inspiraatiota haettiin läheltä; monet kiinnostuivat oman maansa ja kansansa perinteestä ja tarustosta. Näin ollen monet sävelsivät musiikkia, joka pyrki ilmentämään ’kansallisia piirteitä’. – – Kansallisromanttisen taiteen kiillotettu omakuva jätti harvoin tilaa toisten ruusuiselle kuvaamiselle: muut kansat ja erilaiset vähemmistöt saatettiin usein esittää ’toisina’, vieraina, pahimmassa tapauksessa vaarallisena uhkana omalle olemassaololle.”

”Perinteikkäällä oopperan esittämisen tavalla on vankka kannattajakuntansa, joka usein vastustaa modernisoituja produktioita, jotka poikkeavat historiallisesta tai alkuperäisestä esitystavasta. Kannattajat vetoavat usein siihen, että jokin tietty aspekti, kuten vaikkapa karikatyyrit, stereotyyppiset hahmot tai blackface-meikki, kuuluu oopperan luonteeseen.”

”Voisi kuitenkin kysyä, ovatko minkäänlaiset vanhentuneet saati loukkaavat teot oikeutettavissa sillä, että ne ovat ’taiteenlajille luonteenomaisia’.”

”Muutos tapahtuu harvoin yhdessä yössä, eikä ooppera ole järin nopealiikkeinen taidemuoto (vaikka Kansallisoopperan Covid fan tutte saattaa antaa sen vaikutelman).”

Markkinointi & Mainonta -lehden kolumnissa Ruskeat tytöt ry:n toiminnanjohtaja Jasmina Amzil kertoo, kuinka häneltä tiedusteltiin suomalaisen elintarvikebrändin mainokseen sopivaa marokkolaismiestä.

”Mieleeni nousi muutama kiinnostava henkilö, mutta brändin toiveissa olivatkin kamelit ja käsityöt. Tunnen yhtä monta marokkolaista, jonka päivittäisiin askareisiin kuuluvat kamelit kuin suomalaista, jonka arkeen kuuluvat porot.”

”Imperialistinen nostalgia kuvaa kaipuuta kulttuureita ja perinteisiä elämäntapoja kohtaan, jotka kolonisaatio ja modernisaatio ovat syrjäyttäneet.”

”Haikailu hävitettyjen lumisten maisemien ja niistä lähtöisin olevien kulttuurien perään on jo alkanut markkinoinnissa. Kaipaamme näitä asioita syystäkin, mutta lisää kaipuuta on luvassa, jos myymme lentomatkoja lumisilla maisemilla tai muovia entisestään kuivuvan aavikon kuvilla.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide