Kansainvälinen matkailu elpyy ensi vuonna vaiheittain - Mielipide | HS.fi

Kansainvälinen matkailu elpyy ensi vuonna vaiheittain

Rokotusten edetessä turismin edellytykset paranevat, mutta tietyssä mielessä matkailu palaa 1960- ja 1970-luvuille.

30.12.2020 2:00

Koronaviruspandemia on kohdellut matkailuelinkeinoa kaltoin. Etenkin kansainvälinen matkailu ja matkailijoita yli valtioiden rajojen houkuttelevat kohteet ovat kärsineet suuria taloudellisia tappioita. Maailman matkailutalous on vähentynyt yli 70 prosenttia. Maailmanlaajuisesti se tarkoittaa alalle noin biljoonan euron ja miljoonan työpaikan menetystä.

Lentoyhtiöt ovat pahimmin kärsineiden yritysten joukossa. Esimerkiksi Finnair on menettänyt suurimman osan myynnistään, saanut monien muiden lentoyhtiöiden tapaan valtiolta huomattavaa tukea mutta vähentänyt silti henkilöstöään huomattavasti. Jotkin lentoyhtiöt, kuten German Airways ja Flybe, ovat tehneet konkurssin. Ei vielä tiedetä, ehtivätkö koronavirusrokotukset pelastamaan jäljellä olevat yhtiöt.

Pandemian vaikutuksia matkailun pitkän aikavälin kehitykseen on vaikea arvioida. Tällä hetkellä uskotaan, että globaali matkailutalous palaa kasvu-uralle mutta saavuttaa pandemiaa edeltävän tason vasta vuonna 2024. Jotkin matkailukohteet voivat palauttaa entisen suosionsa jo aiemmin. Monet kohteet ja erityisesti lentoyhtiöt varautuvat kovaan kilpailuun ja markkinaosuuksien uusjakoon sitten, kun kansainvälinen matkailu on jälleen turvallista.

Kansainvälisen matkailun lähitulevaisuus riippuu pitkälti siitä, kuinka nopeasti koronavirusrokotukset eri maissa etenevät ja miten rokotukset käytännössä parantavat mahdollisuuksia matkustamiseen. On joka tapauksessa todennäköistä, että matkailijoiden vapaa liikkuminen edellyttää monien uusien turvallisuusjärjestelmien ja toimenpiteiden käyttöönottoa ja oppimista.

Tietyssä mielessä matkailu palaa 1960- ja 1970-luvuille, jolloin moniin matkakohteisiin edellytettiin erilaisia rokotus- tai terveystodistuksia. Suurten lentoyhtiöiden edustajat uskovat, että covid-19-rokotustodistuksia edellytetään tulevaisuudessa monilla kansainvälisillä reiteillä. Lisäksi kehitetään uudenlaista pikatestausta. Sitä tarvitaan ennen matkaa, matkalla ja matkakohteessa etenkin, jos rokotteen väestöille antama suoja viivästyy.

Covid-19-rokotetodistusta saatetaan – kohdemaan kansallisen lainsäädännön niin salliessa – soveltaa matkailukeskuksissa ja jopa yksittäisissä hotelleissa. Tämä mahdollistaisi sellaisten matkailukuplien rakentamisen, joita muun muassa Lapin matkailuelinkeino on voimakkaasti toivonut.

Koronaviruksen torjuntaan tarkoitetut järjestelyt muokkaavat lentokenttiä ja muita matkailuterminaaleja. Turvatarkastusten yhteydessä matkustajille tehdään yhä enemmän automatisoituja tai manuaalisia lämmönmittauksia. Kanta-asiakkaille varattuja palveluja on lentojen yhteydessä todennäköisesti aiempaa rajatummin saatavilla, eikä lentojen tarjoilukaan palaa nopeasti ennalleen. Lennoilla velvoitetaan luultavasti vielä pitkään käyttämään kasvomaskia. Ylipäätään matkustamisen hygieniatasoa nostetaan selvästi.

Kansainvälinen matkailu elpyy vaiheittain sen mukaan, mitkä väestöryhmät rokotetaan ensin ja miten rokotukset eri puolilla maailmaa etenevät. Lentokaluston palauttaminen käyttövalmiiksi vie aikansa, samoin lomautetun tai irtisanotun henkilöstön uudelleen rekrytointi ja kouluttaminen.

Aluksi matkailijat suosivat todennäköisesti lähikohteita kaukomatkojen sijaan. Lentomatkustamisen aiempaa tiukemmat terveysturvallisuustoimet voivat lisätä muiden matkustustapojen suosiota, jos aikataulut ovat kilpailukykyisiä. Ihmiset eivät kuitenkaan näytä olevan valmiita luopumaan ulkomaanmatkoista.

Kansainvälinen matkailu lisääntyy jälleen, kun ihmiset pitävät matkustamista turvallisena ja mielekkäänä. Ulkomaille mielivien pitää joka tapauksessa olla valmiita ottamaan rokote.

Matkailun edellytyksiin vaikuttaa paljon, miten nopeasti ja kattavasti rokotukset antavat suojaa covid-19-tautia vastaan niin kotimaassa kuin kohdealueillakin.

Jarkko Saarinen ja Colin Michael Hall

Saarinen on matkailumaantieteen professori Oulun yliopistossa. Hall on markkinoinnin ja matkailun professori Canterburyn yliopistossa Uudessa-Seelannissa.

Vieraskynät ovat asiantuntijoiden puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut julkaistaviksi. Vieraskynissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia näkemyksiä, eivät HS:n kannanottoja. Kirjoitusohjeet: www.hs.fi/vieraskyna/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide