Ravikilpailut eivät edusta sivistynyttä kulttuuria – hevoset voitaisiin vapauttaa takaisin luontoon - Mielipide | HS.fi

Ravikilpailut eivät edusta sivistynyttä kulttuuria – hevoset voitaisiin vapauttaa takaisin luontoon

Emme tarvitse enää urheilulajia, jossa välikappaleena käytetään eläimiä.

Hevosia ravaamassa Porin raviradalla lokakuussa 2019.­

2.1. 2:00 | Päivitetty 2.1. 10:00

Helsingin Sanomat haastatteli urheilusivuillaan (21.12.) Hippoksen uutta toimitusjohtajaa Sami Kauhasta. Haastattelussa puhuttiin hevosurheilusta ja hevospeleistä, rahan tekemisestä hevosten avulla.

Emme tarvitse enää urheilulajia, jossa välikappaleena käytetään eläimiä. Tuhansia vuosia sitten kesytetty laajojen ruohomaiden villihevonen alistettiin työjuhdaksi ja kulkuvälineeksi. Nyt kun koneet tekevät työt ja liikumme koneiden avulla, hevonen voidaan vapauttaa takaisin villeyteen aroille. Sosiaalisena laumaeläimenä hevonen – joka osaa älykkäästi viestiä lajitovereilleen – kuuluu luontoon.

Hevoset muodostavat toverisuhteita ja kärsivät ihmisten orjuuttamina. Hevosharrastus ja ravikilpailut eivät edusta sivistynyttä kulttuuria, jossa kyetään kysymään: miltä minusta tuntuisi jatkuva pakottaminen tiettyihin toimiin ilman mitään omaa vapautta?

Kuinka valtion eli veikkausrahojen jakamista (muun muassa palkintoina) voidaan enää jatkaa toiminnalle, jossa tuntevat olennot toimivat välikappaleina? Vastaukseksi ei riitä, että eläimet voivat hyvin ja harrastajat rakastavat eläimiään. Voivatko hevoset pakotettuina hyvin ja rakastavatko ne hoitajiaan enemmän kuin vapauttaan?

Kaisa Väisänen

filosofian kandidaatti, Lapinlahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide