Luodaan uusi korkeakoulu verkkoon - Mielipide | HS.fi

Luodaan uusi korkeakoulu verkkoon

Ammattikorkeakoulujen yhteistyöstä on hyviä kokemuksia.

5.1. 2:00

Ministeri Annika Saarikko (kesk) luonnosteli hiljattain uutta yliopistoa Suomeen. Idea on saanut vaihtelevan vastaanoton korkeakouluissa ja niiden sidosryhmissä. Huolta on noussut korkeakoulujen resurssien riittävyydestä niukkenevassa taloudessa. Toisaalla professori Roope Uusitalo (Suomen Kuvalehti 11.12.) kuvasi idean niin, että jos jonnekin, uusi korkeakoulu tulee perustaa nettiin.

Ammattikorkeakoulut ovat tehneet työtä kehittääkseen vahvaa verkostoyhteistyötä rehtorineuvosto Arenen tuella muun muassa kärkihankkeiden toteuttamisessa. Ammattikorkeakoulut ottivat digiloikan ja käynnistivät eAMK-hankkeen vuonna 2017. Työ jatkuu vuonna 2018 aloitetulla CampusOnline-palvelulla. Näillä on synnytetty kaikkien oppijoiden käytettävissä oleva verkko-opintotarjonta.

Tulokset ovat hyviä. CampusOnline-portaalista opiskelijat valitsevat itselleen sopivia verkko-opintoja muista ammattikorkeakouluista. Vuoden 2019 aikana tarjottiin yli 1 300 opintojaksoa ja sen kautta suoritettiin 110 000 opintopistettä. Tarjontaa on eri aloilta, amk- sekä yamk-opintoja, englanninkielisiä, nonstop-opintoja sekä korkeakoulujen yhteistoteutuksia.

CampusOnline tuotti vuonna 2019 suurimman osan (74 prosenttia) ammattikorkeakoulujen yhteistyössä tuottamista opintopisteistä. Opinnot tapahtuvat eri korkeakouluissa, mutta toiminta hyödyttää taloudellisesti kaikkia. CampusOnline jatkaa kasvuaan. Kevään ja kesän 2020 aikana portaalissa on suoritettu noin 100 000 opintopistettä. Viime kesänä opintoja suoritti lähes 18 000 opiskelijaa eli noin 14 prosenttia amk-opiskelijoista. Opiskelijapalaute on ollut hyvin myönteistä.

Ammattikorkeakoulujen yhteistyöstä on hyviä kokemuksia. Onko nyt aika kehittää kaikille ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoille sekä jatkuvan oppimisen asiakkaille yhteistä, laadukasta verkkotarjonnan portaalia? Tämä olisi myös Digivisio2030:n mukaista. Luodaan verkkoon uusi korkeakoulu olemassa olevan toiminnan tuloksilla.

Hannu Ikonen

kehittämispäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Paula Tyrväinen

projektipäällikkö, CampusOnline

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide