Suomen hävittäjävalinta osuu jälleen murrosaikaan - Mielipide | HS.fi

Suomen hävittäjävalinta osuu jälleen murrosaikaan

Päätös Suomen uudesta hävittäjästä on hallitukselle vaikea: tehdä nyt päätös 10 miljardin hävittäjistä ja 10 miljardin euron käyttökustannuksista keskellä kaikkien aikojen talouskriisiä.

6.1. 2:00 | Päivitetty 6.1. 6:22

Suomi on tänä vuonna Yhdysvalloille, Britannialle, Ruotsille ja Ranskalle poikkeuksellisen kiinnostava kumppanimaa. Suomi on nimittäin kaupoilla ja valitsee kymmenen miljardin euron edestä hävittäjiä.

Hävittäjähankinta on valtava paitsi Suomelle myös asekauppiaille. Kaupassa kyse on valtioiden sopimuksesta, ja siksi Suomeen voisi odottaa vielä arvovieraita vauhdittamaan päätöksentekoa.

Sanna Marinin (sd) hallitus valitsee hävittäjän viidestä keskenään varsin erilaisesta tarjouksesta. Valinnassa painaa kokonaisuus, josta yksi osa on kauppaan kytkeytyvä poliittinen suhde.

Kun Suomi 30 vuotta sitten teki hävittäjäkauppoja, rämmittiin suuressa murroksessa. Neuvostoliitto oli romahtanut, ja Hornetit sitoivat Suomen Yhdysvaltojen tukeen ja länteen nopeammin kuin EU-jäsenyys ja euro. Enää amerikkalaiskonetta ei anella, vaan kyse on aidommin valinnasta.

Myös nyt hankinta osuu suurten murrosten aikaan. Kiinan nousu, Venäjän uho ja Yhdysvaltojen turvallisuuspoliittisen uskottavuuden tuho kiepsauttivat suurvaltapelin uuteen asentoon. Euroopan on huolehdittava itse omasta turvallisuudestaan.

Pandemia on hidastanut hävittäjä­hanketta – ja sysännyt maailman talouskriisiin. Kriisin keskellä jokainen euro painaa. Kauppiaat tietävät paineet lykätä hankintaa, mikä puhaltaa ilmat tarjouksista. Mutta miten arvioida hävittäjäkaupan poliittista ulottuvuutta?

Tiivis suhde Yhdysvaltoihin on yhä arvokas. Toisaalta valitsemalla ruotsalaisen tai yhteiseurooppalaisen hävittäjän Suomi on luomassa tuhansia eurooppalaisia puolustusteollisuuden työpaikkoja markkinaan, jota Suomi turvallisuuspoliittisista syistä haluaa vahvistaa.

Euroopan yhteinen puolustuspolitiikka ja puolustusteollisuus ovat murroksessa. Suomi tehnee viimeistä tällaista jätti-investointiaan näin yksin, mikä ei poista tarvetta arvioida tulevia kumppanuuksia, tiedonvaihtoa ja pääsyä dataan. Koronavirusaika korostaa huoltovarmuutta.

Sisäpoliittisestikin hävittäjähankinta osuu murrokseen.

Päätös on vaikea: tehdä nyt päätös 10 miljardin hävittäjistä ja 10 miljardin euron käyttö­kustannuksista keskellä kaikkien aikojen kriisiä. Toisaalta päätöksen sinetöivät hallituksessa myös vasemmistoliitto ja vihreät. Rintama ei voisi olla leveämpi.

Oppositio tukee hallitusta ja voi iloita, ettei kanna poliittista hintaa päätöksestä.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide