Miten kotihoidon tuen poisto edistää työllisyyttä? - Mielipide | HS.fi

Miten kotihoidon tuen poisto edistää työllisyyttä?

9.1. 2:00

Arvovaltainen työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä on esittänyt kotihoidon tuen poistamista (HS 6.1.). Tämän pitäisi ”keskeisenä keinona” edistää työllisyyttä. Voisiko joku viisas selittää, miten tämä edistää työllisyyttä? Eikö kyse ole siitä, että työmarkkinoille tulee näin lisää työvoimaa? Eikö työllisyys edisty vain siten, että luodaan edellytyksiä uusille työpaikoille?

Suomessa on ongelmana syntyvyyden väheneminen. Eikö sitä edistetä juuri kotihoidon tuella ja muilla lapsiperheitä tukevilla toimenpiteillä? Näin menetellään esimerkiksi Virossa ja muissa maissa, joissa halutaan lisätä syntyvyyttä. Meillä syntyvyyden vähenemisongelmasta ei tunnuta edes keskusteltavan, ainakaan poliittisissa piireissä.

Paheksun myös siitä, etteivät perheet saa itse päättää, jäävätkö vanhemmat kotiin hoitamaan lapsiaan vai laittavatko heidät päivähoitoon. Tällainen perheen sisäistä päätöksentekoa koskeva painostus ei ole hyväksyttävää. Ne, jotka haluavat mennä töihin, ovat vapaat sen tekemään (ja jättämään jopa yhdeksänkuukautisen vauvan päivähoitoon).

Mauri Helkkula

varatuomari, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide