Valtion tutkimuslaitokset tukevat päätöksentekoa laadukkaalla tutkimuksella - Mielipide | HS.fi

Valtion tutkimuslaitokset tukevat päätöksentekoa laadukkaalla tutkimuksella

Tutkimuslaitoksilla on tärkeä rooli tutkitun tiedon tiivistämisessä ja sovittamisessa sektoreiden päätöksentekoon sekä tulevaisuuden ennakoinnissa ja ratkaisujen tuottamisessa.

12.1. 2:00

Tutkimuslaitoksia ja usein läheisesti politiikkaan kytkeytyviä ajatushautomoita käsitellyt pääkirjoitus (HS 27.12.) niputti yhteen laajan kirjon täysin erilaisia organisaatioita. Pääkirjoitus ei tehnyt oikeutta valtion tutkimuslaitoksille, joiden tehtävänä on tuottaa tutkittua tietoa ja tukea päätöksentekoa tutkimustiedon avulla puolueiden agendaa katsomatta.

Valtion tutkimuslaitoksista muodostuvan tutkimuslaitosten yhteenliittymän Tulanetin jäsenet tuottavat tietoa ja tutkimuspohjaisia ratkaisuja korkeatasoisen tutkimus- ja selvitystoiminnan avulla.

Vaativassa ja kilpaillussa tutkimuskentässä tutkimusta tehdään normaalia hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen eikä tarkoitushakuisesti tiettyjä ennalta määriteltyjä tavoitteita tukemaan, kuten pääkirjoitus oletti.

Tutkimuslaitokset tekevät myös selvityksiä ja synteesejä sekä välittävät tietoa omilla hallinnonaloillaan sekä laajasti yhteiskunnassa, usein tiiviissä vuoropuhelussa tiedonhyödyntäjien kanssa.

Tutkimuslaitoksilla on tärkeä rooli tutkitun tiedon tiivistämisessä ja sovittamisessa sektoreiden päätöksentekoon sekä tulevaisuuden ennakoinnissa ja ratkaisujen tuottamisessa. Muun muassa koronaviruspandemian hallinnassa, ilmastonmuutoksen torjunnassa ja uusien kestävää kasvua tuottavien innovaatioiden pohjana käytetään laajasti tutkimusta, jonka tekemisessä ja tiivistämisessä tutkimuslaitoksilla on keskeinen rooli.

Valtion tutkimuslaitokset tekevät tutkimusta usein yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Kilpailtu tutkimus- ja selvitysrahoitus kanavoituu samojen rahoitus­instrumenttien kautta kuin yliopistoihinkin: Suomen Akatemian, valtioneuvoston kanslian, EU:n, Business Finlandin, ministeriöiden ja säätiöiden hakujen kautta.

Akateemiset meriitit, kuten tohtorin tutkinto tai dosentuuri, ovat monien rahoituslähteiden rahoituksen saamisen ehtona. Korkean tieteellisen tason varmistavan kilpailun rahoituksen rinnalla valtion tutkimuslaitosten säädöspohja ja budjettirahoitus takaavat tiedontuotannon ja asiantuntijatuen pitkäjänteisyyden.

Johanna Buchert

Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja ja Tulanetin puheenjohtaja (2020)

Eeva Primmer

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide