Muuntuva koronavirus vaatii valppautta - Mielipide | HS.fi

Muuntuva koronavirus vaatii valppautta

13.1. 2:00

Iltalehti vaatii Suomea toimimaan nopeasti ja tehokkaasti, jotta eri puolilla maailmaa syntyvät korona­viruksen uudet ja mahdollisesti aiempaa tehokkaammin leviävät muunnokset eivät saa meillä jalansijaa.

”Parhaimmin tämä onnistuu nopeuttamalla rokotuskampanjaa ja tehostamalla järkeviä rajoitustoimia. Koronatestaus tulisi mahdollistaa kaikille Suomeen saapuville.”

”Suomen koronatilanne näyttää juuri nyt rauhoittumisen merkkejä ainakin todettujen uusien tartuntojen määrissä. Tähän hyvään suuntaan ei saa tuudittautua. Euroopassa on näh­ty, miten koronatilanne voi muuttua rajusti vain muutamassa viikossa.”

”Suomella on edelleen hyvät mahdollisuudet saada koronan leviäminen aisoihin ja torjua maailmalta tulevia muuntuneita koronaviruksia. Luontaisina etuina meillä on koronaohjeistuksia hyvin noudattava väestö ja maamme syrjäinen sijainti.”

”Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin aktiivisia toimia. Pääministeri Sanna Marinin (sd) ja koko hallituksen on nyt toimittava niin, että koronarokotukset alkavat sujua rivakammin. Hallitus on vältellyt aktiivista roolia rokotuskampanjassa, ja ministerit eivät suostu asettamaan tavoitteita rokotuskattavuuden aikataulujen suhteen.”

”Eduskunnassa olevan tartuntatautilain käsittelyyn on laitettava vauhtia, jotta saamme instrumentin, jolla järkeviä ja osuvia rajoitustoimia pystytään tekemään alueellisesti ja kuntakohtaisesti.”

Ilta-Sanomien mukaan suomalaiset odottavat toista korona­kevättä herkissä ja hieman sekavissa tunnelmissa.

”Rokotukset covid-19-tautia vastaan ovat jo alkaneet, mutta rokotteita on tullut maahan vain hitaasti ja rokotustahti on ollut verkkainen.”

”Ikävimpien arvioiden mukaan Britanniassa havaitusta, entistä herkemmin tarttuvasta variantista tulee vallitseva myös Suomessa. Silloin tartuntakäyrät voivat lähteä nousuun ennen kuin joukkorokotukset saadaan käyntiin.”

”Synkkiä pilviä kerääntyy samaan aikaan myös elinkeinoelämän horisonttiin. Viime keväänä voimaan tullut yritysten väliaikainen konkurssisuoja raukeaa tammikuun lopussa. Vielä ei ole varmaa, johtaako se laajaan konkurssiaaltoon. Jos näin käy, menetetään eniten työpaikkoja riski­aloilla: majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä kulttuuri- ja viihdealalla.”

”Suomi on tähän asti noudattanut rajoituksia joustavasti säätelevää hyb­ridistrategiaa ja onnistunut turvaamaan terveydenhuollon kantokyvyn. Nyt ollaan jälleen perusasian äärellä. Terveys vai talous? Valtionjohdon ja viranomaisten on taas pakko tasapainoilla vaikeiden valintojen välillä.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide