Latuja voi tehdä ihan itse - Mielipide | HS.fi

Latuja voi tehdä ihan itse

Oman ladun luominen suomalaiseen luontoon kuuluu edelleenkin talven suuriin nautintoihin.

13.1. 2:00

Mauri Venemies kaipasi Helsingin kaupungilta hiihtolatua Hietaniemen uimarannalle (HS Mielipide 8.1.). Kaupungin ulkoilupalvelupäällikkö Stefan Fröberg kertoi, että latujen tekemiseen tarvitaan monta tonnia painava latukone ja riittävästi lunta (HS Mielipide 9.1.).

Ennen latuja tehtiin ihan itse, omin suksin. Oman ladun luominen suomalaiseen luontoon kuuluu edelleenkin talven suuriin nautintoihin. Ilo on sitä suurempi, jos saa houkuteltua omalle ladulleen jonkun toisenkin.

Virolainen runoilija Jaan Kaplinski sanoo kirjassaan Kirje isälle: ”Hiihdän itse vanhoilla venäläisillä puusuksilla, jotka ovat vähän leveämmät kuin nykyisin myynnissä olevat värikkäät muovisukset ja sopivat siis ihmiselle, joka on koko elämänsä ajan välttänyt valmiiksi tallattuja polkuja ja kulkenut omia teitään metsien ja kukkuloiden vaiheilla.”

Suomalainen urheiluvaikuttaja, varatuomari ja entinen ministeri Carl-Olaf Homén on todennut eräässä haastattelussa, kuinka Homénit ovat pitäneet kymmenet vuodet kiinni laduntekoperinteestään. Hän kertoi heidän tekevän itse joka talvi kahdeksan kilometrin ladun ihan itse hiihtämällä eikä koneella.

Suomi tarvitsee omien latujen ja polkujen tekijöitä ja kulkijoita, ympäri vuoden.

Jukka O. Mattila

Hattula

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide