Päivähoito lisää pikkulasten infektioita - Mielipide | HS.fi

Päivähoito lisää pikkulasten infektioita

13.1. 2:00

On ollut mielenkiintoista seurata keskustelua, jossa yritetään saada äidit kotoa töihin ja lapset päivähoitoon. Jo 1970-luvulla tilastoissa tuli ilmi, että alle kolmevuotiaat päivähoidossa olevat pikkulapset sairastavat 2–3 kertaa enemmän hengitystieinfektioita kuin kotihoidossa olevat pikkulapset. Silloin tilastoissa todettiin, että jo yli kuuden lapsen ryhmässä voi sairastaa huomattavasti enemmän.

Infektioihin liittyy usein äkillisiä ja pitkäaikaisia välikorvatulehduksia. Yksilötasolla ei voida ennustaa, kuka pikkulapsista sairastuu infektiokierteeseen. Selvityksissä en ole huomannut tätä infektiokierreaspektia, ainoastaan Sari Näre (HS Mielipide 9.1.) sivusi kirjoituksessaan myös korvatulehduksia.

Syntyvyys on ollut laskussa, ja päiväkodeissa hoitoryhmät ovat todennäköisesti pienentyneet, mutta infektiokierre on syytä pitää mielessä kotihoidon tuen poistamisesta keskusteltaessa.

Yrjö Qvarnberg

korvalääkäri, satoja korvatulehduslapsia putkittanut, Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide