Pintaturpeen nosto tuhoaa suoluontoa - Mielipide | HS.fi

Pintaturpeen nosto tuhoaa suoluontoa

Vaikka hallituskin korostaa luonnon monimuotoisuuden vaalimista, ympäristöministeriön mukaan rahkasammaleen keruu ja pintaturpeen nosto ei ole lainsäädännön puitteissa luvanvaraista toimintaa.

13.1. 2:00

Rahkasammaleen ja pintaturpeen koneellinen nosto on viime vuosina laajentunut nopeasti uutena, suoluontoa tuhoavana turvetuotannon muotona. Suon pinnasta nostetaan toimialan työohjeiden mukaan noin 30 senttimetrin sammalkerros, mutta käytännössä pintakasvillisuutta ja -turvetta on kuorittu jopa yli puoli metriä.

Tuotetta käytetään kasvualustana puutarhoilla, suurimpina toimijoina Kekkilä ja Biolan. Toiminta on keskittynyt Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan keidassoiden lähes luonnontilaisille rahkaisille nevoille.

Turvetuotantoon on vuodesta 2001 lähtien vaadittu ympäristölupa. Vuodesta 2014 alkaen on ollut voimassa ympäristönsuojelulain 13. pykälä, jonka mukaan turvetuotanto ei saa aiheuttaa valtakunnallisesti tai alueellisesti merkittävien luonnonarvojen turmeltumista.

Suoluonnolle on aivan yhtä tuhoisaa, kuoritaanko kasvillisuutta ja turvetta 30 senttiä, puoli metriä vai kolme metriä. Kun turpeen nostajille määrättiin 20 vuotta sitten velvoite hakea toiminnalle ympäristölupa, ei lupavelvollisuuden ulkopuolelle rajattu mitään lopputuotetta tai työtapaa esimerkiksi ottosyvyyden tai turpeen maatuneisuuden perusteella.

Vaikka hallituskin korostaa luonnon monimuotoisuuden vaalimista, ympäristöministeriö on linjannut, että rahkasammaleen keruu ja siihen liittyvä pintaturpeen nosto eivät ole nykyisen lainsäädännön puitteissa luvan- tai ilmoituksenvaraista toimintaa. Pirkanmaan ely-keskus teki ympäristönsuojelun valvontaviranomaisena saman ratkaisun 22. joulukuuta vastatessaan paikallisen luonnonsuojelupiirin selvityspyyntöön Kihniön Sarvinevalla tapahtuneesta, luontoarvoja laajasti tuhonneesta pintaturpeen nostosta.

Ympäristöministeriön ja valvontaviranomaisten tekemä linjaus, joka käsitykseni mukaan perustuu virheelliseen ympäristönsuojelulain tulkintaan, johtaa pintaturpeen noston hallitsemattomaan sijoittumiseen ja luontoarvoiltaan merkittävien soiden tuhoamiseen.

Antti Ylitalo

biologi, Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide