Miten haluamme jakaa työn kansalaisten kesken? - Mielipide | HS.fi

Miten haluamme jakaa työn kansalaisten kesken?

Meidän tulee jatkaa arvokeskustelua työn tekemisestä osana hyvää ja merkityksellistä elämää.

14.1. 2:00

Lea Pulkkisen (HS 4.1.) ja Salla Puskan (HS 9.1.) mielipidekirjoituksissa kuvattiin muun muassa, miten Hollannissa perheet ovat onnistuneesti pystyneet yhdistämään työ- ja perhe-elämän tehden osa-aikatyötä.

Suomalaisen yhteiskunnan perusarvot – lakeihin kirjoitetut sääntömme ja kirjoittamattomat eettiset normimme – rakentuvat yhä vahvasti ajatukseen siitä, että työtä riittää kaikille kahdeksaksi tunniksi päivässä viitenä päivänä viikossa.

Esimerkiksi työttömyysturvalain yksityiskohtaiset säädöskirjaukset rajoittavat henkilön mahdollisuuksia suunnitella itsenäisesti elämäänsä osa-aikatyötä ja opiskelua tai osa-aikatyötä ja perhe-elämää yhdistäväksi arjeksi.

Työttömyysetuus voidaan myöntää vain, jos henkilö hakee kokoaikatyötä. Kokoaikatyössä työaika on enemmän kuin 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Hakuvelvoitteeseen työ- ja elinkeinoviranomaisen on vastattava välittämällä kokoaikaista työtä ja valvomalla hakuvelvoitteen noudattamista.

Viranomaisilla on toimivia työvälineitä, ja eri hallinnonalat toteuttavat laajasti tavoitetta helpottaa kansalaisten elämää ja arkea palveluja yhteen sovittamalla. Kansallinen tulorekisteri mahdollistaa työnantajan ilmoittamien ansiotulojen reaaliaikaisen tiedonsiirron viranomaiselta toiselle.

Jotta hyvinvointi jakautuisi tasaisesti kansalaisten kesken myös tulevaisuudessa, meidän tulee jatkaa arvokeskustelua työn tekemisestä osana hyvää ja merkityksellistä elämää.

Miten haluamme jakaa työn kansalaisten kesken? Millaisin perustein haluamme työttömyysetuusoikeudesta säädettävän?

Kokoaikaisen työn enimmäistyöajan sijaan työnhakuvelvoitetta voisi määritellä laskennallisen minimiansiotulon avulla.

Kirsi-Marja Putkonen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide