Aikuisten koronavirusrokotuksilla ei päästä laumasuojaan, myös lapset on saatava mukaan - Mielipide | HS.fi

Aikuisten koronavirusrokotuksilla ei päästä laumasuojaan, myös lapset on saatava mukaan

Tavoitteena tulisi olla 90 prosentin kattavuus koko väestössä.

Koronavirusrokotukset aloitettiin Suomessa joulukuun loppupuolella.­

13.1. 15:00

Hesarissa oli (Sunnuntai 10.1.) erinomainen juttu koronavirusrokotuksen vastustuksesta. Jutussa esitettiin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan koronavirusrajoituksista voitaisiin luopua, kun 60–70 prosenttia (aikuis)väestöstä on rokotettu. Luku huokuu virallista optimismia, mutta on tuulesta temmattu.

Nyt alkavilla aikuisten koronavirusrokotuksilla ei päästä laumasuojaan. Rokotteet ovat tehokkaita ja antavat rokotetuille hyvän yksilösuojan. Tilanne helpottuu paljonkin, kun kuolemat vähenevät ja tehohoidon tarve pienenee. Koronavirus ei kuitenkaan kokonaan katoa tällä ohjelmalla.

Varsinaisen tavoitteen pitäisikin olla covid-19-infektion torjuminen Suomesta, vaikka koronavirus jatkaisi kiertoaan muissa maailman maissa, niin kuin varmaan tapahtuukin.

Toimintamallina voisi olla Suomen poliorokotus vuonna 1985, jolloin laajalle levinnyt poliovirus hävitettiin rokottamalla lyhyessä ajassa 94 prosenttia suomalaisista vauvasta vaariin.

Myös lapset on saatava mukaan koronaviruksen torjumiseen. Mitään nykyisistä koronavirusrokotteista ei ole testattu lapsilla, mutta tämä luultavasti tehdään vuoden 2021 aikana. Kun lapsille turvallinen ja tehokas rokote on löydetty, voidaan koko väestön rokotus suunnitella ja toteuttaa vaikkapa vuoden 2022 alussa.

Tavoitteena tulisi olla 90 prosentin kattavuus koko väestössä. Sen jälkeen elämä voisi oikeasti palautua kutakuinkin normaaliksi.

Timo Vesikari

emeritusprofessori, rokotetutkija, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide