Sosiaalisen median väkivalta on vakava ongelma myös Suomessa - Mielipide | HS.fi

Sosiaalisen median väkivalta on vakava ongelma myös Suomessa

Henkisen väkivallan kohteeksi joutuminen ja jo pelkkä uhka siitä kaventavat joka päivä suomalaista demokratiaa ja sananvapautta.

14.1. 2:00

Toimittaja Jussi Pullinen on käsitellyt tarkkanäköisesti Yhdysvaltain kongressitalon valtausta internetin ja so­siaalisen median menneen ja tulevan toimintakulttuurin näkökulmista (HS 8.1. ja 10.1.).

Lisäisin yhden tarkastelutason, joka tuo asian lähemmäs Suomea.

Sosiaalisen median vihapuhetta ja maalittamista käsitellään meillä usein keskustelukulttuurin tai uhkaajien luonteenpiirteiden ongelmana. Niihin suhtaudutaan myös joskus vähätellen; solvaus ja pilkka ovat vain sanoja, fyysinen väkivalta olisi sitten eri asia.

Mielestäni Yhdysvaltojen tapahtumat kertovat oikean tarkastelukehyksen: kyse on tavoitteellisesta poliittisesta toiminnasta, eikä fyysisen ja henkisen väkivallan välillä ole edes veteen piirrettyä rajaa.

Vallankaappaukset tapahtuvat julkista tilaa valtaamalla. Kaappaajat tapaavat ottaa hallintaansa tärkeimmät joukkoviestimet, keskusaukiot ja pääkadut sekä lopulta parlamentin.

Yhdysvaltain kongressin valtaajilta onnistui hyvin sosiaalisen median ja maan valtakeskuksen aukioiden haltuunotto, mutta parlamentin hallinta jäi lyhyeksi. Enempään tuskin pyrittiinkään, sillä tarkka suunnitelma ja operatiivinen johto puuttuivat.

Esikuva ja yllyttäjä heillä kuitenkin oli: presidentti Donald Trump. Näin on myös sen henkisen väkivallan osalta, jota suomalaisessa sosiaalisessa mediassa kohdennetaan täysin arkipäiväisesti eri mieltä oleviin keskustelijoihin, poliitikkoihin, journalisteihin ja moniin viranhaltijoihin. Sen tekijät eivät saa käskyjä, mutta tavoitteet ja kohteet heille osoitetaan.

Sosiaalinen media on uusi ympäristö, jossa ei ole vakiintuneita pelisääntöjä samalla tavoin kuin perinteisen median puolella.

Politiikan välineenä sen ottivat ensimmäisenä haltuun monessa maassa poliittisen kentän äärilaidoilla toimivat ryhmät, Suomessa tunnetuimmin Hommaforum ja sen aktiivit. Selkeät pelisäännöt olisivat tarpeen.

Henkisen väkivallan kohteeksi joutuminen ja jo pelkkä uhka siitä kaventavat joka päivä suomalaista demokratiaa ja sananvapautta. Ehkä Yhdysvaltojen tapahtumat kertovat siitä, miten vakavasti asia tulisi ottaa.

Heikki Luostarinen

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide