Koronavirus iskee sivukoukuilla lapsiin ja nuoriin - Mielipide | HS.fi

Koronavirus iskee sivukoukuilla lapsiin ja nuoriin

Nuorten työttömyys on kasvanut, ja monelle myös etäkoulu­pakko tai harrastusten kieltäminen aiheuttaa kohtuuttoman tuntuista rasitusta.

14.1. 2:00 | Päivitetty 14.1. 6:14

Korona­viruksen aiheuttama tauti on alle 18-vuotiailla pää­sääntöisesti hyvin lievä. Jos ikä­haarukkaa rajataan ylemmäksi 30 vuoteen, voi silti sanoa, etteivät vakavat korona­infektiot ole ikä­luokassa kovin yleisiä. Kouluissa on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ollut paljon altistumisia mutta vähän tartuntoja.

Tätä tietoa vasten tilastoissa näkyvä nuorten työttömyyden kasvu, pääkaupunki­seudun lukiolaisten etäkoulu­pakko sekä lasten ja nuorten harrastusten kieltäminen rajoituksilla tuntuu kohtuuttomalta. Koronavirus ei iske nuoriin suoraan vaan sivukoukuilla, joita satelee eri suunnista.

Tammikuun alussa uutisoitiin, että viime vuonna alle 25-vuotiaiden työttömyys Helsingissä pahimmillaan yli kaksinkertaistui – ja liki kaksinkertaistui myös 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Vastaavaa kasvua nuorten työttömyysluvuissa on nähty viimeksi vuonna 2009 finanssikriisin aikaan.

Lisäksi Helsingin tämän vuoden budjetin korona­viruksesta johtuvia säästötoimia kohdistetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan, toisin sanoen lapsiin ja nuoriin.

Viime vuonna korkeakoulut ottivat käyttöön todistusvalinnan. Pääosa korkeakoulujen opiskelupaikoista täytetään suoraan ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon arvosanojen perusteella. Koska toisen asteen oppilaat ovat nyt osassa maata etäopetuksessa, he opiskelevat kenties elämänsä tärkeimpään kokeeseen yksin kotona.

Paineet ovat valtavat. Etäkoulu on sitä haastavampaa, mitä vähemmän tukea ja rauhallista tilaa kotona on saatavilla. Tilannetta ei helpota se, ettei koronarajoitusten vuoksi kavereita juuri saa nähdä ja vaihtelua tuovat harrastukset ovat tauolla.

Lapset, pienetkin, nauttivat usein uusiin paikkoihin tutustumisesta ja sosiaalisista tilanteista. Samojen naamojen ja seinien tuijottaminen päivästä toiseen ei juuri tarjoa virikkeitä. Lapsiin ja nuoriin vaikuttaa epäsuorasti sekin, kun vanhemmat alkavat väsyä eikä hoitoapua välttämättä ole koronavirusepidemian vuoksi tarjolla.

Keväällä koronarajoitukset poistivat turvalliset aikuiset, kuten etsivän nuorisotyön, pääkaupunkiseudun kaduilta, ja siellä ­aikaansa viettävien nuorten ongelmat ovat kärjistyneet. Lastenkodeissa turvalliset ja pysyvät aikuiset ovat kaiken lähtökohta, mutta varsinkin keväällä koronavaro­toimenpiteet lisäsivät vaihtuvia sijaisia.

Lasten ja nuorten kohdalla voikin sanoa, että viruksen suurimmat vaikutukset ovat toistaiseksi ihan muualla kuin itse taudissa.

Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide