Nuorena saamani keskusteluapu toi rajauksia vakuutukseeni - Mielipide | HS.fi

Nuorena saamani keskusteluapu toi rajauksia vakuutukseeni

Menetin muutaman opiskeluaikaisen omasta jaksamisesta huolehtimiseen liittyvän terveydenhoitajan vastaanotolla käynnin vuoksi mahdollisuuden vakuuttaa itseni vakavimmilta sairauksilta tulevaisuudessa.

17.1. 2:00

Syksyllä 2016 kävin muutaman kuukauden ajan terveydenhoitajan vastaanotolla puhumassa jaksamiseen liittyvistä asioista. Hektinen elämänvaihe sekä työ- ja opiskelustressi olivat aiheuttaneet kuormituksen, jota yhdessä keskustelemalla purimme.

Sain vastaanotolta ohjeita parempaan yöuneen ja elämänmuutoksien tuoman stressin käsittelyyn. En kertaakaan tavannut lääkäriä tai psykologia enkä saanut lääkemääräystä tai diagnoosia. Varhainen puuttuminen toimi tässä tapauksessa erinomaisesti.

Neljä ja puoli vuotta myöhemmin hain osana vakuutusten kilpailutusta työkyvyttömyysvakuutusta. Vakuutusta varten tehdyssä terveystilakartoituksessa tiedusteltiin, olenko koskaan käynyt terveydenhoidon ammattilaisen vastaanotolla keskustelemassa esimerkiksi uupumukseen liittyvistä asioista.

Kirjasin selvitykseen käyntini syksyn 2016 ajalta.

Lopputuloksena työkyvyttömyysvakuutustarjouksessa rajattiin korvausten ulkopuolelle kaikki mielialan, mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt sekä uni-, tunne- ja neuroottiset häiriöt. Vakuutuskirjassa luki, että rajaus on pysyvä.

Menetin siis muutaman opiskeluaikaisen omasta jaksamisesta huolehtimiseen liittyvän terveydenhoitajan vastaanotolla käynnin vuoksi mahdollisuuden vakuuttaa itseni vakavimmilta sairauksilta tulevaisuudessa.

Uupuminen ja uupumuksen rajalla käyminen ovat nuoren sukupolven jakamia kokemuksia. Jos yhteiskuntana haluamme rohkaista jaksamisen rajalla taistelevia ihmisiä hakemaan apua varhain ja matalalla kynnyksellä, meidän pitää tarkastella kriittisesti sellaisia rakenteita, jotka rankaisevat avun hakemisesta.

Terapiassa tavataan -kampanja haluaa luoda yhteiskunnan, jossa mielenterveyden ongelmien, häiriöiden ja sairauksien hoitaminen on normaalia, arkista ja fiksua.

Toivoisin vakuutusyhtiöidenkin ymmärtävän, että kerran apua hakenut uskaltaa hakea sitä myös jatkossa matalammalla kynnyksellä.

Apua hakenut

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide