Tieteeseen perustuva tilannekuva ilmastonmuutoksesta ei ole pelottelua - Mielipide | HS.fi

Tieteeseen perustuva tilannekuva ilmastonmuutoksesta ei ole pelottelua

Laadukas elämä ei voi enää perustua planeetan rajat ylittävään kulutukseen.

20.1. 2:00

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas on toistanut lukuisissa haastatteluissa haluaan rauhoittaa ilmastonmuutoksesta käytävää keskustelua. Taalaksen syyttävä sormi osoittaa ilmastoaktivisteja, jotka hänen mukaansa lietsovat turhaan pelkoa ja ahdistusta.

Valitettavasti HS:n pääkirjoitus (17.1.) toisti tätä olkiukkoa ilmastokriisiä paisuttelevista aktivisteista. Kuitenkin HS itsekin uutisoi (13.1.), että ”asiantuntijoiden mukaan odotettavissa olevat ympäristökatastrofit uhkaavat koko planeettamme elämänmuotoja, myös ihmislajia”.

Kun ilmastoaktivisti jakaa tällaista tiedemaailman viestiä, syyllistyykö hän pelotteluun? Tieteeseen perustuva tilannekuva on meidän kaikkien etu. Vaikka se olisikin pelottava.

Pääkirjoituksessa todettiin, että ilmastokeskustelussa ”lentoliikenne nostetaan usein suurimmaksi pahikseksi, vaikka se vastaa vain kahta prosenttia kaikista päästöistä”. Olisi kiinnostavaa kuulla, kuka vakavasti otettava ilmastoaktivisti tai ilmastojärjestö nostaa lentoliikenteen ”suurimmaksi pahikseksi”.

Vaikka lentämisen osuus globaaleista päästöistä on pieni, lienee tilanteessa, jossa suomalaisten lentomatkoista aiheutuu asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten hiilidioksidipäästöjä maailmassa, paikallaan puhua myös lentämisen päästöistä. Jokainen ilmakehään päästetty hiilidioksiditonni vaikuttaa ilmastoon, riippumatta päästön lähteestä.

Taalas on täysin oikeassa siinä, etteivät tarvittavat ilmastotoimet uhkaa meidän elämänlaatuamme. Me tarvitsemme tällaista positiivista narratiivia. Laadukas elämä pitää vain määritellä osittain uusiksi. Se ei voi enää perustua planeetan rajat ylittävään kulutukseen.

Niklas Kaskeala

varapuheenjohtaja

Protect Our Winters Finland ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide