Ministeri Aino-Kaisa Pekonen: Koronarokotukseen tehtyjen matkojen Kela-korvauksen valmistelu on käynnissä - Mielipide | HS.fi

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen: Koronarokotukseen tehtyjen matkojen Kela-korvauksen valmistelu on käynnissä

Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto ovat ilmaisseet huolensa koronarokotteen saamisesta, jos vammainen henkilö ei pysty menemään rokotusasemalle omatoimisesti.

22.1. 14:00

Pirkko Justander Sininauhaliitosta kirjoitti (HS Mielipide 21.1.), että Kelan matkakorvauskäytäntöjä on päivitettävä. Hän viittasi kirjoituksessaan Invalidiliiton ja Näkövammaisten liiton julkaisemaan kannanottoon, jossa ilmaistiin huoli koronarokotteen saamisesta, jos vammainen henkilö ei pysty menemään rokotusasemalle omatoimisesti.

Olen käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeriössä lainvalmistelun koskien koronarokotusten rokotustoimenpiteen korvaamista sairausvakuutuslain sairaanhoitokorvauksena. Tämä vaatii sairausvakuutuslain muuttamista, joka edellyttää hallituksen esityksen antamista eduskunnalle. Lopullisen päätöksen lain sisällöstä tekee eduskunta.

Esityksen johdosta koronarokottamisiin tehtyjen matkojen matkakustannukset tulisivat sairaanhoitovakuutuksesta korvattaviksi. Matkakustannukset tulisivat korvattavaksi sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa tehtyihin koronarokotuksiin. Lainmuutoksen valmistelu ja esityksen hyväksyminen eduskunnassa kestävät aina oman aikansa. Korvauksia koronarokotuksiin tehdyistä matkoista olisi mahdollista saada sen jälkeen, kun lainmuutos on vahvistettu. Kela toimeenpanisi matkakustannusten korvaamisen koronarokotuksiin tehdyistä matkoista.

Kela korvaa sairausvakuutuslain mukaisesti korvattavia matkoja julkiseen ja yksityiseen terveydenhuoltoon. Yksittäisen matkan omavastuuosuus on 25 euroa. Matkat korvataan omavastuun ylittävältä osalta edullisimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan vakuutetun vakinaista kotiosoitetta lähimpään terveydenhuoltoon. Terveydentilan tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi on siten mahdollista saada matkakorvausta myös oman auton tai taksin käytöstä.

Aino-Kaisa Pekonen

sosiaali- ja terveysministeri (vas)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide