En odottanut, että vietän lukioaikani kotona ruudun ääressä - Mielipide | HS.fi

En odottanut, että vietän lukioaikani kotona ruudun ääressä

Lukiolaisten oppiminen ja yhteisöllisyys ovat kärsineet merkittävästi etäopiskelusta, jonka määräämisen tarpeellisuuden voi kyseenalaistaa.

24.1. 2:00

Kun puolitoista vuotta sitten astuin sisään lukioni ovista, en todellakaan ajatellut, että tulisin viettämään elämäni parhaat vuodet kotona yksin ruudun ääressä.

Lukioaikana nuorten on tarkoitus opiskella tulevia jatko-opintoja varten, mutta myös pitää hauskaa ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Koronaviruksen vuoksi kaikki tämä kariutui: etäopiskelussa keskittyminen kärsii, vanhojentansseja opetetaan videopuhelun välityksellä ja kontaktit muihin opiskelijoihin rajoittuvat näytöllä pomppivien nimien tuijottamiseen.

Lukiolaisten oppiminen ja yhteisöllisyys ovat kärsineet merkittävästi etäopiskelusta, jonka määräämisen tarpeellisuuden voi kyseenalaistaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa on ollut korona-altistumisia, mutta hyvin vähän jatkotartuntoja. Ainakin omassa lukiossani hygieniaohjeita ja maskisuositusta noudatettiin lähes moitteettomasti ennen etäopetukseen siirtymistä.

Motivaation laskeminen ja yksinäisyyden tunteet ovat teemoja, jotka toistuvat keskustellessani etäopiskelusta lukiokavereideni kanssa. Alueellinen etäopetus myös asettaa Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun lukiolaiset epätasa-arvoiseen asemaan muihin lukiolaisiin verrattuna.

Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun toisen asteen etäopetusta ei tule jatkaa enää tammikuun jälkeen. Kuten Noona Bäckgren kirjoitti (HS Merkintöjä 14.1.), nuorten kohdalla viruksen suurimmat vaikutukset ovat toistaiseksi ihan muualla kuin itse taudissa.

Me koronanuoret olemme jääneet paitsi nuoruuden kokemuksesta, kun emme ole päässeet tapahtumiin, harrastuksiin tai edes voineet nähdä kavereita hyvällä omatunnolla. Nyt etäopiskelu uhkaa jättää aukkoja myös jatko-opinnoissa tarvittaviin tietoihin ja taitoihin. Lähiopetukseen palaaminen on siis vähintä, mitä meidän hyväksemme voi nyt tehdä.

Vilma Tyrylahti

lukiolainen, Kerava

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide