Yhtenäinen koulupuku olisi nuorille rangaistus - Mielipide | HS.fi

Yhtenäinen koulupuku olisi nuorille rangaistus

Nuorille pukeutuminen on suuri osa identiteettiä ja itsensä ilmaisemista.

25.1. 15:00

Laura Dammert ehdotti, että Suomeen tuotaisiin koulupukukulttuuri, jotta koulukiusaamista voitaisiin vähentää ja oppilaat olisivat tasa-arvoisemmassa asemassa (HS Mielipide 22.1.).

Ensimmäiseksi herää suuri kysymys, miten pystyttäisiin luomaan koulupuku, joka miellyttäisi kaikkia? Tämä olisi täysin mahdotonta, sillä nuoret pukeutuvat eri tavoin ja käyttävät eri tyylisiä vaatteita. Nuorille pukeutuminen on myös suuri osa identiteettiä ja itsensä ilmaisemista. Aamulla ennen kouluun lähtöä tulee hyvälle tuulelle, kun saa panna päälleen mieluisat vaatteet, joissa näyttää hyvältä.

Yhtenäinen koulupuku tarkoittaisi, että olisi paljon nuoria, jotka joutuisivat joka koulupäivä pukeutumaan tahtonsa vastaisesti vaatteisiin, joista eivät pitäisi. Parantaisiko tämä muka nuorten hyvinvointia ja vähentäisi koulusta lintsaamista?

Koulupuku tuskin vähentäisi myöskään kiusaamista. Se todennäköisemmin vain siirtyisi vapaa-ajalle, jossa koulupukua ei vaadita ja jossa aikuiset eivät ole valvomassa.

Koulupuvun sijaan parempi vaihtoehto kiusaamisen vähentämiseksi olisi opettaa lapsille ja nuorille ihmisten erilaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Me kaikki olemme samanarvoisia. Se, että ei omista viimeisen muodin mukaisia vaatteita tai kalliita kenkiä, ei tee ihmisestä huonompaa muiden joukossa. Eikä sen takia kenenkään tulisi joutua kiusatuksi. Miten ylipäätään lapsista ja nuorista voisi kasvaa suvaitsevaisia ja erilaisuutta arvostavia ihmisiä, jos heidät jo koulussa opetettaisiin siihen, että kaikki pukeutuvat samalla tavalla?

Kannustankin nuoria pukeutumaan omalla tyylillään ja kunnioittamaan muiden tapaa pukeutua. Jos haluaa hienoja ja persoonallisia vaatteita, ei tarvitse tuhlata kaikkia rahojaan uusiin ja kalliisiin merkkivaatteisiin. Esimerkiksi nuorison suosiossa olevista second hand -liikkeistä voi tehdä hienoja löytöjä kohtuullisella hinnalla.

Anna-Sofia Eriksson

lukiolainen, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun lukio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide