Voiko yksi varhaiskasvattaja hoitaa neljää vauvaa? - Mielipide | HS.fi

Voiko yksi varhaiskasvattaja hoitaa neljää vauvaa?

Perheiden tukien uudistamisessa tulee kuulla myös varhaiskasvattajia.

26.1. 2:00

Kotihoidon tuki puhuttaa, puolesta ja vastaan (HS 24.1.). Vanhempien tasa-arvon lisääminen työ- ja perhe-elämässä on tärkeää, mutta kotihoidon tuen poistaminen sellaisenaan on ongelmallista. Asiassa tulisi kuulla myös varhaiskasvatuksen ammattilaisia, joiden työkenttään perheiden tuet vaikuttavat mitä suurimmassa määrin.

Jos kuvitellaan, että kaikki työ- ja elinkeinoministeriön asettaman tutkijaryhmän arvioimat kymmenentuhatta äitiä menisivät töihin heti vanhempainrahakauden päätyttyä, tämä tarkoittaisi, että yhdeksänkuisena varhaiskasvatuksen aloittavien vauvojen määrä kasvaisi vuodessa yli kymmenellätuhannella. Yhdeksän kuukauden iässä hyvin harva osaa vielä puhua, kävellä tai syödä itse.

Varhaiskasvatuslain mukaan alle kolmevuotiaiden ryhmässä saa olla korkeintaan neljä lasta yhtä aikuista kohden. Pahimmillaan tämä voisi tarkoittaa, että yksi aikuinen hoitaisi neljää vauvaa koko työpäivän ajan syömisineen, nukuttamisineen, vaipanvaihtoineen ja ulkoiluineen.

On selvää, etteivät varhaiskasvatuksen tavoitteet ja lasten perusturvallisuuskaan voi toteutua tällaisella mitoituksella.

Varhaiskasvatus kärsii jo nykyisellään huonosta palkkauksesta ja alueittain pahasta henkilöstöpulasta. Varhaiskasvatuksen koulutus ei vedä opiskelijoita toivottuun tapaan, eikä työnkuvan muuttuminen yhä enemmän hoivan suuntaan tule auttamaan asiaa.

Tilanne muuttuu lapsen kehityksen ja valmiuksien osalta hyvin nopeasti jo yhdeksänkuisen ja puolitoistavuotiaan välillä. Kotihoidon tuen korvaaminen pidentämällä vanhempainrahakautta 1,5 vuoteen ja jyvittämällä puoleen vuoteen molemmille vanhemmille sekä puoleen vuoteen jaettavaksi toisi lisää tasa-arvoa ja joustoa vanhempainvapaisiin ja voisi parantaa naisten urakehitystä.

Tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksesta hyötyvät eniten sen 1–3-vuotiaana aloittaneet lapset, mutta sitä aiemmin aloittaminen ei vaikuta olevan lapsen näkökulmasta perusteltua.

Nykyinen varhaiskasvatusjärjestelmä ja sen työntekijät eivät kestä tutkijaryhmän ehdottamia toimia sellaisenaan ilman suuria rakenteellisia ja rahallisia muutoksia.

Anni Huovinen

kasvatustieteen maisteri, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide