Kuntavaalit pitää siirtää syksyyn - Mielipide | HS.fi

Kuntavaalit pitää siirtää syksyyn

Tunnen monia ikäisiäni, jotka sanovat aina äänestäneensä jo 50 vuoden ajan mutta jättävänsä vaalit nyt väliin, koska viranomaisten suosittelemia koronavirusohjeita ei äänestyspaikoilla ole mahdollista noudattaa.

27.1. 2:00

Hallituksen tulisi pikaisesti ryhtyä toimenpiteisiin kuntavaalien siirtämiseksi syksyyn.

Koronaviruspandemia jatkuu. Maahan on rantautunut aikaisempaa tarttuvampi virusmuunnos. Vuoden alussa käynnistynyt rokotustyö jatkunee syksyyn asti. Ennen kuntavaalipäivää 18. huhtikuuta tuskin saadaan koko maassa rokotettua edes kaikkia riskiryhmiin kuuluvia.

Meitä kansalaisia on viime kuukausina kehotettu äärimmäiseen varovaisuuteen, maskien käyttöön, turvaväleihin ja välttämään kokoontumista isommissa ryhmissä. Kuntavaaleissa näitä kaikkia turvaohjeita tuskin on mahdollista noudattaa. Turvavälejä on äänestyspaikkojen jonoissa vaikea pitää. Paikalla on pitkin päivää paljon ihmisiä.

Kolme miljoonaa ihmistä eri puolilla maata osallistuu äänestämisen joukkokokoontumisiin ennakkoäänestyspaikoilla ja vaalihuoneistoissa. Maskien on oltava pois kasvoilta ainakin henkilöllisyyden todistamisen ajan. Tuloksena saattaa olla koronaviruslinkoja maan eri puolilla.

Tunnen monia ikäisiäni, jotka sanovat aina äänestäneensä jo 50 vuoden ajan mutta jättävänsä vaalit nyt väliin, koska viranomaisten suosittelemia koronavirusohjeita ei äänestyspaikoilla ole mahdollista noudattaa. Jos kuntavaalit järjestetään huhtikuussa, se saattaa selvästi lisätä viruksen leviämistä väestöön. Lisäksi vanhempien ikäluokkien pelko vaalipaikoille lähtemistä kohtaan voi johtaa siihen, että kuntavaalien äänestysaktiivisuus, joka muutenkin on viime vuosikymmeninä ollut harmillisen alhaisella tasolla, jää poikkeuksellisen pieneksi, erityisesti varttuneen väen jäädessä vaalipäivänä kotiin.

Syksyyn mennessä ilmeisesti suurin osa väestöstä on saanut koronavirusrokotuksen. Hallitus, on aika tehdä päätös kuntavaalien siirtämisestä syksyyn.

Heikki Paloheimo

valtio-opin emeritusprofessori

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide