Johtajuutta mitataan myös arvokysymyksissä - Mielipide | HS.fi

Johtajuutta mitataan myös arvokysymyksissä

Suomeen tarvittaisiin yhtenäisempää näkemystä kaikista johtamisen arvoista. Sitä kautta olisimme maana kiinnostavampi ja uskottavampi investointikohde.

2.2. 2:00

Toimittaja Jussi Pullinen kirjoitti kolumnissaan (HS 24.1.), että Suomi tarvitsee yritysjohtajia, joista paistaa toivo. Hän on havainnut isojen yritysten johdon viestien korostavan synkkyyttä.

Se voi pitää paikkansa. Tunnen tosin useita yritysjohtajia, jotka ovat tunnettuja eteenpäin katsovista, uskoa luovista ja inspiroivista johtamistavoistaan. Ehkä heidän ulkoinen viestintänsä tuo helposti esille turhautumista ja huolta poliittisen päätöksenteon ongelmista. Yritysten sisällä heidät saatetaan kokea eri tavoin. Tosin mediallistuneessa maailmassa on hyvä muistaa, että ulkoinen viestintä on usein myös sisäistä viestintää.

Olen samaa mieltä siitä, että yritysjohdon täytyy luoda uskoa tulevaan ja rakentaa toivoa haastavista ajoista selviämiseen. Sidosryhmät odottavat johdolta myös kannanottoja monipuolisiin arvokysymyksiin. Niistä tulisikin kyetä luomaan työyhteisöissä mahdollisimman yhtenäisiä tulkintoja, jotta toiminta olisi johdonmukaista.

Samalla Suomeen tarvittaisiin yhtenäisempää näkemystä kaikista johtamisen arvoista. Sitä kautta olisimme maana kiinnostavampi ja uskottavampi investointikohde.

Yhteiskuntamme kaipaa rakentavaa ja ratkaisukeskeistä dialogia siitä, miten pysymme yhtenäisenä kansana haastavien aikojen yli. Yhdysvaltojen ja Venäjän johtamiskriisit osoittavat, miten tärkeä osa demokratiaa on jaettu tulkinta arvoista ja luottamusta rakentavista johtamisen tavoista. Siihen tarvitsemme niin yritysjohtoa, politiikkoja, virkamiehiä kuin kolmannen sektorin päättäjiäkin.

Jukka Saksi

kauppatieteiden tohtori, viestintäyrittäjä

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide