EU:n ulkoasianedustaja Josep Borrell: On aika puhua Venäjän kanssa eikä Venäjästä - Mielipide | HS.fi

EU:n ulkoasianedustaja Josep Borrell: On aika puhua Venäjän kanssa eikä Venäjästä

EU:n ja Venäjän suhteet ovat heikentyneet kuluneen vuosikymmenen aikana.

4.2. 2:00

Viikon lopulla matkustan Moskovaan. Vierailuni tarkoituksena on keskustella huolta herättävistä kysymyksistä.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat heikentyneet kuluneen vuosikymmenen aikana, ja erityisesti vuonna 2014 tapahtuneen Krimin niemimaan laittoman liittämisen jälkeen niitä on leimannut luottamuksen puute.

Olemme vahvasti eri mieltä esimerkiksi Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Libyassa ja Syyriassa käynnissä olevista konflikteista sekä ihmisoikeuksiin ja perusvapauksiin liittyvistä kysymyksistä. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytys, pidätys ja tuomitseminen sekä tuhansien mielenosoittajien kiinniotot viime päivien aikana ovat kivuliaita muistutuksia siitä, että opposition, kansalaisyhteiskunnan ja riippumattomien äänten toimintatila kutistuu maassa jatkuvasti.

Venäjän viime vuosina toteuttamat toimet eivät vastaa sen sitoumuksia Euroopan neuvoston eivätkä Etyjin jäsenmaana. On muistettava, että nämä instituutiot ovat Euroopan yhteistyön, rauhan ja turvallisuuden ytimessä.

Meidän on käytävä suoraa keskustelua Venäjän kanssa suhteidemme tilasta. Diplomatia on olennaisen tärkeää, kun asiat ovat huonosti.

Olemme monin tavoin läheisessä yhteydessä suurimpaan naapurimaahamme. Euroopan unioni on Venäjän tärkein kauppakumppani ja suurin suorien ulkomaisten investointien lähde. Erasmus+ -opiskelijavaihtoon osallistuu EU:n ulkopuolelta eniten yliopisto-opiskelijoita Venäjältä, ja Venäjällä myönnetään eniten Schengen-viisumeita.

Moskovan-vierailullani tarkoitus on käsitellä EU:n etuun liittyviä kysymyksiä sekä tukea Venäjän kansalaisyhteiskuntaa. Tätä ei voida tehdä videoneuvotteluilla.

Voimme kaikesta huolimatta tehdä yhteistyötä ja saada aikaan tuloksia. Paras esimerkki on Iranin ydinsopimus, joka on edelleen yksi maailmanlaajuisen ydinsulkujärjestelmän kulmakivistä.

Aikamme globaalit haasteet edellyttävät globaaleja ratkaisuja alkaen covid-19-pandemiasta. Yhteistyötä, avoimuutta ja tiedonvaihtoa on lisättävä eikä vähennettävä.

Haluamme lisätä Venäjän kanssa ilmastohaasteisiin liittyvää yhteistyötä. Luotamme siihen, että yhdessä Venäjän kanssa saamme Glasgow’ssa pidettävästä COP26-kokouksesta hyviä tuloksia.

Lisäksi on huomioitava sekä digitaalisessa että kybertoimintaympäristössä esiin nousevat uhkat ja mahdollisuudet. Olemme EU:n puolelta sitoutuneita kybertoimintaympäristössä ilmenevien kansainvälisten kiistojen ratkaisemiseen rauhanomaisin keinoin. Olemme kuitenkin myös ottaneet käyttöön pakotteita laittomiin tekoihin syyllistyneille, emmekä aio pidättäytyä niistä jatkossakaan.

Euroopan vakauden on perustuttava – Helsingin päätösasiakirjan mukaisesti – yhteistyöhön, alueellisen koskemattomuuden ja suvereniteetin sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamiseen. Meidän on löydettävä asioita, joista olemme samaa mieltä, jotta luottamusta voidaan palauttaa asteittain.

Tulen tiedottamaan EU-johtajille vierailuni tuloksista tulevassa EU:n ja Venäjän suhteita koskevassa strategisessa keskustelussa. On ratkaisevan tärkeää varmistaa selkeä suunta ja yhtenäisyys suhteissamme Venäjään.

Josep Borrell

EU:n ulkoasianedustaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide