Myös teatterin lukiodiplomi tarvitaan - Mielipide | HS.fi

Myös teatterin lukiodiplomi tarvitaan

6.2. 2:00

Lukiodiplomiselvityksen tehnyt työryhmä on päätynyt ratkaisuun, joka palauttaa taide- ja taitoaineitten opetuksen kolmen vuosikymmenen takaiseen kapea-alaiseen tilanteeseen. Minna-Kristiina Linkala (HS Mielipide 29.1.) nimesikin ”torsoksi” ehdotuksen, jossa velvoite opetuksen järjestämisestä ja mahdollisesta uuden muotoisesta ylioppilaskokeesta liittyy vain kuvataiteeseen, musiikkiin ja liikuntaan, ei teatteriin.

Teatteriopettajina, teatteripedagogiikan tutkimuksissamme ja lukiodiplomien kehittämistyössä vuodesta 1995 lähtien mukana olleina olemme nähneet, miten teatterin lukiodiplomi ohjaa yhteisölliseen työskentelyyn, jossa opiskelija tuo vuorovaikutuksessa muiden kanssa esille omaa ajatteluaan, reflektoi kokemuksiaan ja antaa niille toiminnallisen ja taiteellisen muodon.

Alun perin teatteri otettiin mukaan lukiodiplomeihin, koska silloinen kehittämistyöryhmä tunnisti kouluissa tehtävän teatteriopetuksen ja -kasvatuksen määrän ja merkityksen. Silloin ymmärrettiin, että nuorella on monia tapoja ilmaista itseään ja oikeus siihen. Tämän ymmärryksen hautaaminen säästöihin on lyhytnäköisyyttä.

Maissi Salmi

teatteritaiteen lisensiaatti, Vantaa

Annemari Untamala

teatteritaiteen tohtori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide