Sähkönsiirtotoiminta ei ole riskitöntä - Mielipide | HS.fi

Sähkönsiirtotoiminta ei ole riskitöntä

7.2. 2:00

Kimmo Hantunen otti (HS Mielipide 3.2.) kantaa sähkönsiirron korkotuottoon, jonka hän katsoo liian suureksi. Perusteena hän käytti sähkönsiirtoliiketoiminnan riskittömyyttä. Sähkönsiirtotoiminta ei kuitenkaan ole riskitöntä.

Verkkoinvestointien tekninen käyttöaika ja takaisinmaksuaika ovat hyvin pitkiä, jopa neljänkymmenen vuoden pituisia. Näin pitkällä aikajänteellä on olemassa väestön muuttoliikkeeseen liittyvä riski. Myös väestön ikärakenteeseen liittyvä riski on merkittävä. Moni pirtti Savossa tai Kainuussa onkin kylmentynyt, jolloin tehdyille luotettavuusinvestoinneille ei ole takaisinmaksajaa. Liiketoimintaan liittyy lisäksi tekninen riski. Uudet innovaatiot, hajautetut sähköntuotantojärjestelmät, energiayhteisöt ja yhä halpeneva sähkön varastointi saattavat vähentää sähkönsiirron tarvetta tulevaisuudessa.

Sähkön siirtotoiminnan sallittu tuottoprosentti on maassamme eurooppalaisittain kestävällä tasolla. Esimerkiksi Norjan, Ruotsin ja Saksan siirtohinnat ovat keskimäärin suurempia kuin meillä. Myös sähkön kokonaishinta – sisältäen siirron, energian ja verot – on ostovoimaan suhteutettuna Suomessa lähes Euroopan alhaisin.

Juha Korpijärvi

tekniikan tohtori, Mikkeli

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide