Iäkäs äitini joutui huijauksen uhriksi ja menetti kaikki säästönsä - Mielipide | HS.fi

Iäkäs äitini joutui huijauksen uhriksi ja menetti kaikki säästönsä

Iäkkäiden pitäminen mukana digimaailmassa ei saa asettaa heitä alttiiksi rikoksille.

6.2. 15:00

Iäkäs äitini on opetellut käyttämään tietokonetta eläkepäivillään. Digitaidot riittävät pankkiasioiden hoitoon ja viestintään suvun kesken. Osaaminen ei kuitenkaan riittänyt arvioimaan sitä, oliko vakuuttavasti puhelimessa esiintynyt henkilö luotettava, kun motiiviksi esitettiin halu varmistaa tietokoneen toiminta. Epäonnekseen äitini puhuu varsin hyvää englantia ja pystyi noudattamaan annettuja ohjeita. Hän joutui huijatuksi ja menetti kaikki säästönsä.

Rikosilmoituksen ja pankkitoimien jälkeen mietimme sisarusten kesken, miten olisimme voineet suojata äitiä ennakkoon. Jotenkin oli varoiteltu, mutta asia ei jäänyt mieleen, kun emme osanneet kuvata, millaisia huijaukset käytännössä ovat. Lehtijutut olivat menneet ohi.

Menetys on käännettävä jotenkin hyväksi, ja siksi tarjoan pari vinkkiä ja toivetta. Kyberturvallisuusvirastolta toivon tehokkaampaa viestintää monipuolisesti eri kanavissa. Iäkkäät eivät etsi tietoa netistä, mutta katsovat televisiota. Yleishyödyllisiä tietoiskuja Ylen kanavilla voisi käyttää silloin, kun on selvä tietoturvahyökkäys meneillään. Ylipäätään hyökkäyksiin pitäisi reagoida nopeasti ja tiedottaa niistä kattavasti eri kanavissa.

Pankeilta toivon aktiivisuutta iäkkäiden suuntaan. Ehdotan niin sanottua turvatarkastusta, jossa käytäisiin läpi esimerkiksi kertanostorajat ja ulkomaan tilisiirtojen salliminen. Nämä voisi räätälöidä tarkemmin henkilön omien tarpeiden mukaan sen sijaan, että nostorajaksi asetetaan automaattisesti pankin oletus. Turvatarkistuksia tulisi tarjota aktiivisesti vaikka tietyn iän jälkeen. Pitäähän ajokorttikin uusia 70-vuotiaana.

Iäkkäiden pitäminen mukana digimaailmassa ei saa asettaa heitä alttiiksi rikoksille. Iäkkään tiedon tarpeet ja toimintakyky ovat erilaiset kuin nuoremmilla, paljon digipalveluja käyttävillä. Haastan siksi kaikki viranomaiset ja pankit miettimään, miten iäkkäät pidetään turvassa digimaailmassa.

Tytär

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide