Kuinka Suomessa voi olla samanaikaisesti osaajapulaa ja tuhansia korkeakoulutettuja työttömiä? - Mielipide | HS.fi

Kuinka Suomessa voi olla samanaikaisesti osaajapulaa ja tuhansia korkeakoulutettuja työttömiä?

Haastavassa tilanteessa ratkaisuja on haettava alueellisesta yhteistyöstä ja verkostomaisesta osaamisjärjestelmien kehittämisestä.

8.2. 2:00

Eläkevakuuttaja Keva julkaisi uusimmassa kuntapäättäjäbarometrissa huolestuttavan tiedon: liki puolella kunnissa on vaikeuksia saada hakijoita työpaikkoihin. Tämä on erityisen pysäyttävä tieto, kun samalla huomioidaan, että työttömiä korkeakoulutettuja nuoria oli Akava Worksin ­tilastojen mukaan joulukuussa 3 573.

Korkeakoulutettujen työttömyys kääntyi maaliskuussa koronaviruspandemian ja siitä seuranneiden rajoitustoimien alkamisen myötä nopeasti rajuun kasvuun. Kasvu on hidastunut, mutta korkeakoulutettujen työttömyys vähenee hitaammin kuin työttömyys yhteensä.

Kevan barometrista selviää myös, että hakijapula on vaivannut erityisesti yli sadantuhannen asukkaan kuntia. Toimialoista suurin osaajapula on sote-sektorilla ja sivistystoimessa, jotka ovat hyvinvointiyhteiskunnan toiminnan kannalta avainasemassa.

Samanaikaisesti työ- ja eläinkeinoministeriön (2019) mukaan valtakunnallisesti noin 20 prosentilla yrityksistä on vaikeuksia löytää uutta työvoimaa. Maaseudulla haasteita on etenkin korkeakoulutetun työvoiman saatavuudessa.

Käsillämme on vakava yhteiskunnallinen ongelma, johon tarvitaan ripeitä ja tehokkaita toimia. Haastavassa tilanteessa ratkaisuja on haettava alueellisesta yhteistyöstä ja verkostomaisesta osaamisjärjestelmien kehittämisestä.

Esimerkkinä uudenlaisesta yhteistyömallista on Ylä-Savon mentorointiohjelma korkeakoulutetuille nuorille. Päätavoite on, että Pohjois-Savon maakunta on tulevaisuudessa houkutteleva ympäristö nuorille tulevaisuuden tekijöille.

Vastaavia toimia tarvitaan skaalautuvasti koko maahan, jotta voimme pitää huolta, että yksikään vastavalmistunut korkeakoulutettu nuori ei jää työelämän ulkopuolelle.

Jukka Heiskanen

projektipäällikkö, Rajaton Ylä-Savo -hanke, Kuopion alueen kauppakamari

Lasse Leponiemi

puheenjohtaja, Suomen Mentorit ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide