Omien säästöjen vaatiminen pienentää asiakkaan ja pankin riskejä - Mielipide | HS.fi

Omien säästöjen vaatiminen pienentää asiakkaan ja pankin riskejä

9.2.2021 2:00

Nimimerkki Äiti kysyi (HS Mielipide 4.2.), miksi asuntolainan saamiseksi tarvitaan omia säästöjä. Oman rahoitusosuuden vaatiminen on vastuullista liiketoimintaa. Asiakkaan kyky säästää oma-aloitteisesti pesämuna asuntoon kertoo pitkäjänteisyydestä ja omien taloudenhallinnan taitojen tasosta. Pankkien kannalta taloustaitava lainanhakija on mieluisa. Lisäksi asunto yksinään ei riitä pankille vakuudeksi.

Laissa on myös määritelty lainakatto, joka rajoittaa lainan kokoa. Määräyksen tarkoitus on ehkäistä ennalta ylivelkaantumista.

On totta, että kalliiden asuntojen Helsingissä säästöosuuden säästäminen vuokralla asuen on pitkän tien takana. Lainakattoa ei siis ole varaa nykyisestä kiristää.

Ensiasunnonostajien tietä on helpotettu lievemmällä lainakatolla. Heille on myös tarjolla erinomainen valtion ja pankkien kädenojennus pesämunan säästämiseen: asuntosäästöpalkkiojärjestelmä eli ASP-tili.

Jussi Karhunen

asiantuntija, Finanssiala ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide