Eteläsatamassa voitaisiin esitellä merihistoriaa - Mielipide | HS.fi

Eteläsatamassa voitaisiin esitellä merihistoriaa

Meri, laivat sekä maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset hylyt ovat aihe, johon kannattaa panostaa.

9.2. 2:00

Mielipidesivulla (HS 6.2. ja 7.2.) pohdittiin kulttuurielämän elvytystä pandemia-aikana ja Eteläsatamaan tulevan rantabulevardin käyttöä. Hankkeen uutisoinnin mukaan alueelle halutaan ”huvituksia ja nähtävyyksiä, jotka tuovat paikalle imua”.

Olisi tärkeää, ettei Helsingin kansallismaiseman sisällöntuotantoa jätetä markkinavoimien ideoinnin varaan, jos kulttuurikaupunkina halutaan esiintyä. Oleellisempaa olisi kysyä, mitä omintakeista, satama-alueen henkeen sopivaa ja historiallisesti perusteltua Helsinki haluaa ja pystyy esittelemään.

Mistä kaupunki on ylpeä ja mikä saisi myös matkailijat kiinnostumaan alueesta? Näitä ovat meri, laivat ja vedenalaiset hylyt.

Helsinki on meren yhdistämä kaupunki, jonka kasvu alkoi vuonna 1550 saaresta, laajeni rannoille ja saaristoon. Meri, laivat sekä maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset hylyt ovat aihe, johon kannattaa panostaa. Monikansallisen vedenalaisen perinnön esittelyyn Helsingillä olisi valtavat käyttämättömät resurssit karikkoisilla kotivesillään. Hylkyihin liittyy aina moniulotteinen tarina ja inhimillinen taso, sillä tapaukset ovat hyvin dokumentoituja.

Merihistoriallinen kulttuuriperintö sopii suunnitteilla olevan arkkitehtuuri- ja designmuseon rinnalle. Nykytekniikalla se saadaan helposti laajan yleisön koettavaksi – merellisyyteen ei tarvita raskasta rantarakentamista saati tekosaaria, joilla asumisesta pääsevät nauttimaan vain harvat. Basaarimallin tai aktiviteettilistausten sijaan sisältöä kannattaa rajoittaa ja kirkastaa, alueen omaan historiaan pohjautuva toteutus tarjoaa ainutlaatuisen vaihtoehdon kulttuurikaupungille.

Pääkaupunkiseudun merialue on muutostilassa. Paitsi Eteläsatama myös esimerkiksi Hylkysaaren, Kruunusiltojen, Rysäkarin, Vartiosaaren ja Lauttasaaren rantojen suunnitelmat ovat merkittävä osa Helsingin tulevaisuutta.

Mutta kuinka aidosti, muutenkin kuin puheen ja strategian tasolla, pääkaupunkimme on ylpeä merellisestä historiastaan myös tulevaisuudessa?

Mikko Huhtamies

dosentti, Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide