Alkoholijuomien etämyyntisotkut on selvitettävä - Mielipide | HS.fi

Alkoholi­juomien etä­myyntisotkut on selvitettävä

Suomi epäilee viininviljelijän rikkovan alkoholilakia, ja EU-komissio epäilee, että alkoholilaki on unionin oikeuden vastainen.

Koronavirusvuosi kasvatti Alkon juomamyyntiä.

9.2.2021 15:00

Viime viikolla moni saattoi pohtia, elämmekö sittenkin edesmenneen Pahkasika-huumorilehden sivuilla. Keskiviikkona (HS Pääkirjoitus 3.2.) nimittäin kerrottiin, että Euroopan komissio oli aloittanut tutkinnan Suomea vastaan epäillystä unionin oikeuden rikkomisesta. Sunnuntaina (HS 7.2.) saimme lukea, että Suomen viranomaiset olivat puolestaan käynnistäneet rikostutkinnan suomalaistaustaisesta viininviljelijästä. Kumpikin tapaus koskee alkoholijuomien etämyyntiä.

Suomi epäilee viininviljelijän rikkovan alkoholilakia, ja EU-komissio epäilee, että alkoholilaki on unionin oikeuden vastainen. Komissio siis tutkii Suomea, joka tutkii viininviljelijää. Farssi on valmis!

Komission tutkinta ei ole leikin asia, eikä komissio ole liikenteessä hatarin pohjin. Tiedän sen, koska komissio puuttuu asiaan kesällä 2018 tekemäni kantelun johdosta. Kantelukirjelmä on liitteineen toistasataa sivua pitkä.

Eivätkä komission toimet tule Suomen viranomaisille yllätyksenä. Komissio kielsi Suomea rikkomusmenettelyn uhalla säätämästä etämyyntikiellon vuonna 2017. Komissio toisti kantansa syksyllä 2018, mikä veti sosiaali- ja terveys­ministeriön hallitusneuvoksen sanattomaksi (HS 10.10.2018). Tästä huolimatta Valvira on pitänyt ministeriön tuella etämyyntikieltoa voimassa, vaikka jopa perustuslakivaliokunta lausui, että laki ei kiellä etämyyntiä.

Yritin saada tolkkua asiaan Suomen päässä. Toimitin sosiaali- ja terveysministeriöön keväällä 2019 yhteenvedon komissioon tekemäni kantelun oikeudellisista perusteluista, huomauttaen EU-oikeuden vastaisesta alkoholilain tulkinnasta ja varoittaen komission mahdollisista oikeustoimista. Kesällä 2020 toimitin tiedot Valviralle. Mitään ei tapahtunut.

Kehotan vastuuministeriä kiireellisesti selvittämään viranomaisten toimet alkoholijuomien etämyyntisotkussa.

Rikhard Sjöberg

komissioon etämyyntikiellosta kannellut yksityishenkilö, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide