Haluaisin filosofeilta apua elämän tärkeiden kysymysten äärellä - Mielipide | HS.fi

Haluaisin filosofeilta apua elämän tärkeiden kysymysten äärellä

Me kansalaiset emme kaipaa näyttöä filosofian tuoreimmista tuulista, vaan näkemyksiä ja pohdintaa siitä, mitä ihmisyyteen kuuluu.

11.2. 2:00

Jussi Ahlroth kysyi (HS Kulttuuri 7.2.), missä ovat filosofit, sillä heitä näkyy julkisessa keskustelussa vähemmän kuin ennen. Ahlrothin mukaan 1990-luvulla kaikki lukiolaisista eläkeläisiin miettivät Platonin ja Sartren ajatuksia. Nyt kuitenkin yleisen näkemyksen mukaan filosofian arvostus on laskenut 20 viime vuoden aikana.

Kiinnostuin filosofiasta, kun 1960-luvulla nuorena yrittäjänä, aviomiehenä ja isänä luin ajatelman: ”Onni on sivutuote, joka syntyy yrityksestä tehdä joku toinen onnelliseksi.” Tuosta lähtien tämä lause on ollut mukana elämässäni. Se herätti pysyvän kiinnostukseni filosofien ajatuksiin. Nyt 89 vuoden iässä olen valintaani tyytyväinen.

Kuka meillä nyt kertoo viisaita lauseita, jotka auttavat meitä jokaista hakiessamme kestävää, luotettavaa ja turvallista kompassia elämämme tielle? Mielestäni sellaiselle on tarvetta.

Kun pohdin elämää, on helppo todeta huolen, epäluottamuksen, ahdistuneisuuden ja levottomuuden lisääntyneen yhteiskunnassamme. Hyvin elämisen tavoite on korvautunut tavoitteella menestyä.

Lapsuus- ja nuoruusaikanamme sodan vuodet osoittivat, kuinka suuren määrän kansakunta kykenee kantamaan huolta ja vastuuta ja silti kestämään koettelemuksensa ja toipumaan. Sen mahdollisti sotia edeltänyt historiamme.

Väheksymättä mitenkään uskontojen merkitystä nykyajassa totean kuitenkin, että niiden kertomukset eivät enää vastaa monien ihmisten elämän tärkeisiin kysymyksiin. Niistä oppimamme eettiset rakenteet ovat kuitenkin antaneet monille paljon ohjeita elämään. Nyt näitä etiikan ja moraalin asioita pitää osata ja uskaltaa rohkeasti ja avoimesti kertoa meille kaikille kansalaisille.

Filosofit ovat saaneet oppineisuutensa perussisällön yhteiskuntamme rakenteisiin kuuluvan koulutuksen yhteydessä. Nyt yhteiskunta tarvitsee filosofien apua. Toivon vilpittömästi, että te suuresti arvostamani oppineet viisaustieteilijät ottaisitte tehtäväksenne omatoimisesti ja laajasti näkyä koko maan medioissa kirjoituksin ja esityksin elämän aate- ja arvosisällöistä.

Me kansalaiset emme nyt kaipaa varsinaista näyttöä filosofian tuoreimmista tuulista vaan näkemyksiänne ja pohdintaanne siitä, mitä ihmisyyteen kuuluu. Me kansalaiset emme odota teiltä ehdotonta akateemista tieteellisyyttä vaan apua ja avoimuutta elämämme tärkeiden kysymysten äärellä.

En pidä tätä velvollisuutenanne, vaan tämä on suureen oppineisuuteenne perustuva oikeutenne. Tämä ei luultavasti edistä tieteellistä uraanne, mutta Suomi tarvitsee teitä juuri nyt.

Liian monella ihmisellä on henkinen hätä, huoli ja auttavan tuen tarve.

Veikko Hulkko

Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide