Liikenne- ja viestintä­viraston ”Dallaus for dummies” -kävelyhankkeen ideoijat ymmärsivät Monty Pythonin väärin - Mielipide | HS.fi

Liikenne- ja viestintä­viraston ”Dallaus for dummies” -kävelyhankkeen ideoijat ymmärsivät Monty Pythonin väärin

Kävelyhankkeessa käytetään hankesuunnitelman mukaan ”karnevalisoinnin keinoja”.

13.2. 2:00 | Päivitetty 13.2. 7:46

Joskus kulttuuriset viittaukset menevät niin monille kierteille, että todellisuus alkaa vaikuttaa parodialta parodiasta.

Näin kävi viime viikolla, kun Kauppalehti kertoi ”Dallaus for dummies – löydä oma kävelytyylisi!” -hankkeesta. (Hankkeen anglistis-slangistinen nimi on poikkeuksellisen ärsyttävä, mutta ei siitä sen enempää.)

Kauppalehti kertoi, että hanke on saanut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta 33 000 euron rahoituksen. Hankkeen tarkoitus on ”vahvistaa kävelybuumia ja tehdä kävelyn hyötyjä näkyväksi”.

Tähän se pyrkii muun muassa järjestämällä valokuvakilpailun, johon ihmiset voivat lähettää hassuja kävelykuvia. Lisäksi kampanjaan rekrytoidaan – tietysti – somevaikuttajia ja tehdään podcasteja.

Kävelyhankkeessa käytetään hankesuunnitelman mukaan ”karnevalisoinnin keinoja”. Tämä tarkoittaa sitä, että sen graafisessa ilmeessä hyödynnetään brittiläisen koomikkoryhmä Monty Pythonin 1970-luvun alun klassikkosketsiä Ministry of Silly Walks (Hassun kävelyn ministeriö).

Monen mieleen on kyseisestä sketsistä jäänyt näyttelijä John Cleesen hassu tapa kävellä. Hän nostaa oikeaa jalkaansa rinnan korkeudelle ja tekee teräviä käännöksiä.

Mutta miettivätköhän Dallaus for dummies -hankkeen ideoijat, mikä oli Monty Pythonin sketsin varsinainen idea?

Sketsissä nimittäin pilkataan tapaa, jolla valtio jakaa rahaa absurdeihin kohteisiin.

Kansalainen pyytää sketsissä ministeriöstä tukea hassun kävelynsä kehittämiseen, sillä hänen kävelynsä ei ole kovin hassua. Virkamies sanoo, että rahaa ei heru – sillä valtion rahaa pitää hassun kävelyn lisäksi riittää myös puolustukseen, sosiaaliturvaan, terveyspalveluihin ja koulutukseen.

”Viime aikoina valtio on käyttänyt vähemmän rahaa hassuun kävelyyn kuin puolustukseen”, virkamies harmittelee.

Dallaus for dummies -hanke saa tukea Traficomin liikkumisen ohjauksen tukikokonaisuudesta. Se on puolestaan osa Sanna Marinin (sd) hallituksen fossiilittoman liikenteen tiekartan toimenpiteitä.

Hallituksen ei pidä jättää sketsiviihteen hyödyntämistä tähän. Esimerkiksi Monty Pythonin Fish Slapping Dance -sketsissä näyttelijä Michael Palin tanssii kansanmusiikin tahtiin ja läpsii John Cleeseä sardiinilla poskelle.

Kun musiikki loppuu, Cleese iskee Palinia jättimäisellä lohella ja tämä putoaa veteen.

Ehkäpä maa- ja metsätalousministeriö voisi virittää tästä jonkinlaisen karnevalistisen kampanjan kotimaisen lohenkasvatuksen edistämiseksi.

Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide