Oikeudenkäynnit ovat kalliita ja raskaita myös asianajajille - Mielipide | HS.fi

Oikeudenkäynnit ovat kalliita ja raskaita myös asianajajille

Asianajajan tehtävänä on ajaa päämiehensä asiaa parhaalla mahdollisella tavalla, ja se vaatii työtä.

14.2. 2:00

Yhdymme dosentti Klaus Viitasen näkemykseen siitä, että oikeudenkäynteihin liittyvät kulut ovat karanneet liian suuriksi (HS Mielipide 12.2.).

Olemme kuitenkin eri mieltä siitä, että asianajajien laskutus olisi juurisyy ongelmiin ja kulukorvauskatto ratkaisu. Ylivoimaisesti suurimman osan riita-asioista asianajajat pyrkivät ratkaisemaan osapuolten keskinäisin neuvotteluin jo ennen kuin ne päätyvät oikeuteen, jolloin kulutkin ovat huomattavasti pienemmät.

Oikeudenkäynnit ovat kalliita ja raskaita myös asianajajille. Joudumme noudattamaan monimutkaisia menettelysääntöjä, ja asianajotyön on oltava aina laadukasta. Oikeusriidoissa kukaan ei halua hävitä, koska silloin joutuu korvaamaan vastapuolenkin kulut. Asianajajan tehtävänä on ajaa päämiehensä asiaa parhaalla mahdollisella tavalla, ja se vaatii työtä.

Olemme julkaisseet viime vuonna ehdotuksen työtapareformista. Se sisältää kymmenen keinoa, joilla voitaisiin sujuvoittaa riita- ja rikosasioiden käsittelyä ja samalla alentaa oikeudenkäyntien kustannuksia.

Keinojamme ovat esimerkiksi: asian vireille saattaminen nykyistä kevyemmällä menettelyllä, kaikkiin riita-asioihin heti prosessin alkuvaiheessa sitova prosessisuunnitelma ja osaratkaisujen antamisen lisääminen. Lisäksi avustajan tiedonsaantimahdollisuuksia rikostutkinnasta on parannettava ja olisi siirryttävä kohti syyttäjävetoista esitutkintaa. Koko reformi on verkkosivuillamme.

Mekaanisesti sovellettava kulukorvauskatto tarkoittaisi väistämättä asianajotyön laadun heikentymistä, josta kärsisivät viime kädessä niin asiakkaat kuin tuomioistuimetkin. Osa riidoista on niin vaikeita, että niiden ratkaiseminen oikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä on kallista.

Parhaiten kuluriskiä voitaisiin helpottaa korottamalla oikeusturvavakuutusten korvausmääriä ja sisällyttämällä korvattaviin kustannuksiin myös vastapuolen kulut. Myös tuomioistuinten tulee rajoittaa kustannuksia johtamalla oikeudenkäyntiä tehokkaasti sekä tapauskohtaisesti kohtuullistamalla hävinneen osapuolen kuluvastuuta.

Asianajajien laskutuksen kohtuullisuutta valvotaan sekä tuomioistuimissa että asianajajia valvovassa valvontalautakunnassa, jonne asiakas voi kannella kohtuuttomana pitämästään laskusta.

Hanna Räihä-Mäntyharju

puheenjohtaja

Jarkko Männistö

siviiliprosessioikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, Asianajajaliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide