Maapallon väestö ruokitaan kestävästi vain kasvituotannolla - Mielipide | HS.fi

Maapallon väestö ruokitaan kestävästi vain kasvituotannolla

Nälkä- ja sotavuosien totuudet eivät toimi nykymaailmassa. Jäämällä kiinni menneeseen emme ratkaise ruokakriisejä emmekä sukupuuttoaaltoja.

16.2. 2:00

Kotieläintieteen emeritusprofessori Esko Poutiainen esitti (HS Mielipide 14.2.) ruokaturvan edellyttävän eläintuotantoa. Näkemys edustaa yhden alan kapeaa näkökulmaa.

Eläintuotannon puolustelussa alkaa tulla esiin kummallisia argumentteja. Poutiainen puolustaa eläintuotantoa, koska suomalaiselle myönnettiin rehuntuotantoon liittyvä Nobelin palkinto vuonna 1945.

Poutiainen kirjoitti, että eläimet ”rikastuttavat elämäämme monin tavoin” ja ansaitsevat ”hyvän huolenpidon”. Mutta millainen suhde kuluttajalla on nautaan, jolta otetaan vasikka ihmisille lypsettävän maidon takia? Mitä huolenpitoa saa broileri, joka elää muutaman viikon tehdasolosuhteissa ja kuolee ahtaan matkan jälkeen kiireisessä teurastamossa?

Nälkä- ja sotavuosien totuudet eivät toimi nykymaailmassa. Eläintuotanto vaikuttaa luonnonvaraisten eläinten elintilaan ja ihmisen ylivaltaan maankäytössä. Se ei ole niin kotimaista ja huoltovarmaa kuin annetaan ymmärtää.

Poutiaiselta on mennyt ohi kehitys, jossa ollaan tekemässä siirtymää kasvipohjaisiin tuotteisiin. Vastikään uutisoitiin, että Fazerin tavoitteena on kasvaa yhdeksi Pohjois-Euroopan johtavista kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuottajista.

Kulutusmuutoksiin vaikuttaa moni asia, kuten tietoisuuden lisääntyminen eläintuotannosta ja pandemian lisäämä ymmärrys eläinten käytön ongelmallisuudesta. Maapallon väestön ruokkimiseen riittäisi kolmannes nykyisestä peltopinta-alasta, ja loppu voitaisiin uudelleenmetsittää.

Tukipolitiikka haraa vastaan. Jäämällä kiinni menneeseen emme ratkaise ruokakriisejä emmekä sukupuuttoaaltoja.

Poutiaisen kirjoituksesta unohtuivat myös eettiset näkökulmat. Tuotannossa eläin nähdään hyödykkeenä, ja kaikkiin tuotantomuotoihin liittyy eettisiä ongelmia. Jalostus tarkoittaa eläimen näkökulmasta muun muassa tukalaa liikkumista ja kuolemista nuorella iällä.

Emme tarvitse laajamittaista eläintuotantoa, ja vaikka tuotannon alasajo pian ei ole realistista, on sen merkittävä vähentäminen kestävin keino niin ruokaturvan, ilmastokriisin kuin monimuotoisuuden kannalta.

Tiina Ollila

filosofian maisteri, väitöskirjatutkija, Porvoo

Taru Konst

filosofian tohtori, kauppatieteiden lisensiaatti, Rusko

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide