Tyttöjen ja poikien yhteiset liikuntatunnit parantaisivat luokkahenkeä - Mielipide | HS.fi

Tyttöjen ja poikien yhteiset liikuntatunnit parantaisivat luokkahenkeä

Liikuntatunneilla ei saisi olla sukupuoleen perustuvaa jakoa.

Monissa kouluissa tytöt ja pojat jaetaan liikuntatunneilla eri ryhmiin.­

16.2. 15:00

Liikuntatunnilla pelasimme pesäpalloa. Pojat alkoivat heti pelata oikealla pesäpallolla, mutta meidän tyttöjen piti ensin pelata tennispallolla. Miksi näin? Onko sukupuolella niin paljon merkitystä koulun liikuntatunneilla?

Monissa kouluissa tytöt ja pojat jaetaan liikuntatunneilla eri ryhmiin. Tämä on mielestäni väärin. Vaikka liikuntatunnit järjestettäisiin tytöille ja pojille erikseen, ainakin niiden pitäisi olla ohjelmiltaan samanlaisia.

Toki ymmärrän sen, että pojat ja miehet ovat useimmiten fyysisesti vahvempia kuin tytöt ja naiset. Tämä pitäisi tietenkin ottaa huomioon, jos pelaisimme vaikkapa jalkapalloa ammattitasolla. Koulun liikuntatunneilla asialla ei kuitenkaan pitäisi olla merkitystä. Vielä nuorina sukupuolten erot fyysisissä ominaisuuksissa eivät ole niin suuret.

Liikuntatuntien pitäisi olla kivoja yhteisiä hetkiä ilman sukupuolten välistä jakoa. Entä jos joku oppilas ei sovi kumpaankaan lokeroon tai hän ei halua, että itseä määritellään sukupuolen takia? Pakotetaanko hänet silti tekemään tuo päätös?

Tulevaisuudessa pitää pystyä työskentelemään kaikkien kanssa sukupuolesta riippumatta, joten miksi kouluissa pitäisi antaa virheellistä vaikutelmaa liikuntatunneilla?

Yhteiset liikuntatunnit oman luokan kesken parantaisivat luokkahenkeä ja ryhmätyötaitoja. Samalla työskentely kaikkien kanssa helpottuisi myös muissa oppiaineissa.

Mielestäni liikuntatunneilla ei saisi olla sukupuoleen perustuvaa jakoa, vaan liikuntatunnit tulisi järjestää esimerkiksi luokan kesken.

Jos ikäluokassa on isoja eroja fyysisissä ominaisuuksissa, ratkaisuna voi olla esimerkiksi se, että järjestetään kaksi peliä, joista toisessa pelataan vähän kovempaa ja toisessa rauhallisemmin. Näin jokainen saisi pelata omalla tavallaan sukupuolesta riippumatta.

Helmi Oksanen

yläkoululainen, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide