Äitien jaksamista tuetaan pidentämällä yhteistä vapaata puolison kanssa - Mielipide | HS.fi

Äitien jaksamista tuetaan pidentämällä yhteistä vapaata puolison kanssa

18.2. 2:00

Hallitus esitteli tiistaina odotetun perhevapaauudistuksensa (HS 17.2.). Uudistus pidentää toivotusti ansiosidonnaisen vapaan kestoa ja kasvattaa isien hoivavastuuta joustavilla kiintiöillä. Toivomisen varaa uudistuksessa on kuitenkin äitien ja muiden synnyttäneiden vanhempien näkökulmasta.

Äitien jaksamisen, synnytyksestä toipumisen ja imetyksen onnistumisen kannalta mallia tulisi uudistaa siltä osin, että vanhemmat voisivat hoitaa lasta pidempään yhdessä kotona. Lapsivuodeaika, jona suurin palautuminen raskaudesta ja synnytyksestä tapahtuu, kestää kuudesta kahteentoista viikkoa. Aikana, jona äidin tulisi voida keskittyä lepoon ja imetykseen, hän joutuu olemaan ison osan päivästä yksin päävastuussa lapsen hoidosta. Erityisesti esikoislapsen kohdalla molemmat vanhemmat käyvät läpi isoja prosesseja uuden roolin ja ihmissuhteen äärellä.

Perhemyönteinen yhteiskunta tunnistaa lapsivuodeajan haurauden ja synnyttäjän levon tarpeen. Ehdotan vanhempien yhtä aikaa käytettävissä olevan vapaan pidentämistä nykyisestä kolmesta kuuteen viikkoon. Näin myös toinen vanhempi pääsee osallistumaan lapsensa hoitoon täysipainoisesti alusta alkaen. Yhden vanhemman perheissä vastaavan vapaan voisi käyttää täysipäiväisesti vanhempaa tukeva läheinen.

Katri Kiukas

valtiotieteiden maisteri, äiti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide