Helsingin on ryhdistäydyttävä ja otettava täysi kaavoitusvastuu Eteläsataman alueen suunnittelussa - Mielipide | HS.fi

Helsingin on ryhdistäydyttävä ja otettava täysi kaavoitusvastuu Eteläsataman alueen suunnittelussa

Alueen suunnittelu on menossa rakentamisen voittoja tavoitteleville tahoille.

20.2. 2:00

Helsingin Sanomat julkaisi (Mielipide 15.2.) kolmen arkkitehtiprofessorin mielipiteen ”Millä tavoitteilla Helsingin merellinen sydän muuttuu?”. Kyse oli Eteläsataman ja sen ympäristön suunnittelusta, josta kirjoittajat ovat huolestuneita.

Helsingin kaupungin sivuilla oli nähtävillä ja kommentoitavana 12. helmikuuta asti kyseisen alueen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) otsikolla ”Makasiiniranta ja Olympiaranta – kommentoi suunnitteluperiaatteita”.

Asiakirjoissa kuvaillaan kauniisti, miten rantaa kehitetään kulttuuri- ja museorakennusten sijoittumispaikkana sekä museotoimintaa tukevien toimintojen alueena. Suunnitteluperiaatteissa ei kuitenkaan mainita kulttuuriympäristön arvojen vaalimista eikä niille aseteta reunaehtoja.

Alueen suunnittelu on menossa rakentamisen voittoja tavoitteleville tahoille. Tällöin annetaan avoin valtakirja rakennuttajasuunnittelijoille, joiden käsitys ja suhtautuminen alueen arvoihin ja historialliseen merkitykseen jää tuottavien neliömäärien varjoon. Suunnitteluprosessin erikoisesta järjestämisestä OAS ei mainitse mitään. Lukija saa arvailla, koota hajatietoja ja pelätä Helsingin keskeisen maiseman puolesta.

”Nyt kaupungin ja sen kansainvälisen imagon tulevaisuus ollaan uhraamassa heppoisin perustein kansalaisyhteiskunnan ja yhteisen päätöksenteon ulkopuolisille toimijoille”, arkkitehtiprofessorit totesivat. Näiden asiantuntijoiden lisäksi lukuisat kaupunkilaiset, jotka arvostavat Helsingin keskeistä maisemaa ja näkymää mereltä, ovat huolissaan kohteen suunnitteluun valitusta menettelystä. Jääkö alueen kaavoitusprosessi vain näennäiseksi?

Ketkä arvioivat ehdotuksia? Valtuustoehdokkaiden kanta kaupunkisuunnitteluun olisi tärkeä tietää.

”Helsingillä ei ole varaa myydä tärkeintä voimavaraansa, historiallista identiteettiä ja laadukasta kaupunkitilaa, lyhytnäköisten investointien voimille.”

Toivomme kotikaupunkimme ryhdistäytyvän ja ottavan täyden demokraattisen kaavoitusvastuun tässä ainutkertaisessa ja historiallisessa suunnittelutehtävässään.

Pirjo Mildh

filosofian maisteri

Liisa Tarjanne

arkkitehti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide