Viikon hoitotakuu vaatii hoidon jatkuvuuden parantamista - Mielipide | HS.fi

Viikon hoitotakuu vaatii hoidon jatkuvuuden parantamista

23.2. 2:00

Juttu ”Viikossa hoitoon?” (HS 22.2.) toi esiin nyt muodissa olevan perusterveyden tehostamisen mallin, jota on jo vuodesta 2018 alkaen melko samanlaisena koetettu soveltaa Helsingissä ilman odotusajan lyhenemistä ainakaan suurissa yksiköissä. Osasyy on hoidon jatkuvuuden puute, jota palveluseteli, kertakäynti ja etähoito ilman hoidettavan tuntemista juuri edustavat.

Paremmin toimii yksittäisen alueen kokonaisulkoistus, jossa jatkuvuuden toteutus helpottuu ja myös vaikeiden asioiden hoitamiseen pitää kyetä. Yksityissektorillakin on vielä opittavaa yhteistyössä: Kantaa pitää jaksaa lukea ja omat tekstit sinne tallentaa, jottei tuhlata hoidettavan eikä veronmaksajien rahoja.

Hoidon jatkuvuuden merkityksestä on tieteellistä näyttöä. Se ei ole aina toteutettavissa samana päivänä, mutta on usein viikossa mahdollista, jos niin halutaan järjestää.

Outi Seppälä

terveyskeskuslääkärinä Helsingissä vuosikymmeniä, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide