Vakuutusyhtiöiden, pankkien ja työnantajien on jo aika päivittää käsityksiään psykoterapiasta - Mielipide | HS.fi

Vakuutusyhtiöiden, pankkien ja työnantajien on jo aika päivittää käsityksiään psykoterapiasta

On väärin, että omasta mielenterveydestään huolehtiva saa hylkääviä päätöksiä hakiessaan vakuutuksia, työpaikkaa tai lainaa.

23.2. 2:00

Henkivakuutushakemuksen hylkääminen psykoterapiaan vedoten on valitettavasti arkipäivää (HS Mielipide 20.2.). Koulutuspaikkojen, pankkilainojen, vakuutusten ja työpaikkojen evääminen Kelan psykoterapiakuntoutuksen vuoksi on harmittavan yleistä.

Päästäkseen kuntoutukseen asiakkaalla on oltava hoitosuhde psykiatriin, joka antaa diagnoosin. Ilman diagnoosia kuntoutusta ei myönnetä. Tämä diagnoosi jää asiakkaan potilastietoihin, ja rehellinen kansalainen sen myös hakemuksissaan kysyttäessä ilmoittaa.

Vaikka terapiassa käymisestä puhutaan nykyään avoimemmin, siihen valitettavasti liittyy edelleen leimaamista ja leimautumisen pelkoa. Jotkut ovat ratkaisseet asian käymällä terapiassa omakustanteisesti. Tällöin ei tarvita diagnoosia, eikä sitä myöskään kirjata asiakkaan tietoihin.

On väärin, että ihminen, joka tunnistaa tilansa, haluaa apua ja lähtee sitä terapiasta hakemaan, joutuu usein kokemaan syrjintää ja leimautumista. On myös väärin, että omasta mielenterveydestään huolehtiva saa hylkääviä päätöksiä hakiessaan vakuutuksia, työpaikkaa tai lainaa. Haastan vakuutusyhtiöt, pankit ja työnantajat päivittämään suhdettaan psykoterapiassa käyviin, ongelmiaan työstäviin kansalaisiin.

Altti Outinen

psykoterapeutti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide