Keikkatyön takia minulla on kaksi asuntoa, mutta perheettömänä en saa työasuntovähennystä - Mielipide | HS.fi

Keikkatyön takia minulla on kaksi asuntoa, mutta perheettömänä en saa työasuntovähennystä

Miten verottaja voi määritellä, että puolisoton ja lapseton koti on jotenkin vähemmän koti?

Työasuntovähennyksestä säädetään tuloverolaissa.­

22.2. 15:00

Tutustuin verottajan ohjeisiin työasuntovähennyksestä: ”Työasuntovähennyksen tarkoituksena on kannustaa verovelvollisia hakemaan ja vastaanottamaan työtä pitkänkin matkan etäisyydeltä vakituisesta asunnostaan.” Hieno ajatus ja tukimuoto!

Ajattelin, että ihan on kuin minulle tehty kannustin, koska otin vastaan kahdeksan kuukauden keikkatyön 340 kilometrin päässä kodistani. Oma koti on Kotkassa, työpaikka ja sitä varten vuokraamani kakkosasunto Kuopiossa.

Mutta eipä. Koska kotona Kotkassa asunnossani ei ole kirjoilla lapsia eikä puolisoa, en ole oikeutettu työasuntovähennykseen. Tai kuten verottaja asian ilmaisee: tuloverolain mukaan perheettömällä henkilöllä on oikeus työasuntovähennykseen vain silloin, kun hänellä on samanaikaisesti kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa kummankin varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi.

Miten verottaja voi määritellä, että puolisoton ja lapseton koti on jotenkin vähemmän koti? Miksi yksinasuva on automaattisesti juureton heittopussi, jonka kuuluu työn perässä muuttaa vaikka useammankin kerran vuodessa?

Kyllä yksinasuvallakin pitäisi olla oikeus omaan kotiin ja tukeen keikkatyön ottamiseen kauempaa. Minulla työ on hetkellisesti Kuopiossa, mutta Kotkassa ovat rakkaat ihmiset, huolella mieleiseksi sisustettu asunto ja kaikki omat tavarat. Siellä on koti.

Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä perhesuhteiden perusteilla, vaan kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus saada erilaisia palveluja. Toivon, että verottaja pikimmiten korjaa toimintansa.

Hanna Espo

tuotantojärjestäjä, Kotka

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide