Presidenttipeliin ei vielä nouse selvää suosikkia - Mielipide | HS.fi

Presidenttipeliin ei vielä nouse selvää suosikkia

23.2. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat kertoo, ketkä ovat kannatus­kyselyissä suosituimpia toisen ja viimeisen virkakautensa puoli­välissä olevan presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi.

”Viime viikkoina asialla ovat olleet Yle ja Helsingin Sanomat. Kummankin kyselyssä pääministeri Sanna Marin (sd) ja Suomen Pankin pää­johtaja Olli Rehn (kesk) muodostivat selvästi muista mahdollisista ja kenties mahdottomistakin ehdokkaista erottuneen kärkikaksikon vain sillä erotuksella, että Ylellä pidemmän korren veti Marin ja HS:ssa Rehn.”

”Eroavaisuus voi johtua kysymyksenasettelusta. Ylen kyselyssä tarjolla oli joukko etukäteen valikoituja nimiä, joista vastaaja sai nimetä yhden. HS puolestaan antoi vastaajien mainita niin monta nimeä kuin he halusivat. Yhtä kaikki, Marin ja Rehn olivat molemmissa kyselyissä ainoat, joiden kannatus kirjattiin kaksinumeroisella luvulla. Rehnin kohdalla se on suurempi yllätys kuin Marinin.”

”Marin nousi koronakriisinkin siivittämänä nopeasti suosituimmaksi pääministeriksemme pitkiin aikoihin, mikä antaa hänelle nostetta kaikissa gallupeissa lajista riippumatta.”

”Toisaalta Marin ei ole toistaiseksi antanut merkkiäkään kiinnostuksesta presidentinvaaleihin toisin kuin Rehn, joka hiljattain ilmoittautui kisaan mukaan vähintään toisella jalallaan. Tuoreet gallupit vahvistavat epäilemättä Rehnin orastavia presidenttihaaveita. Etenkin, koska kaksien edellisten vaalien hyvän kakkosen Pekka Haaviston (vihr) kohtaamat vaikeudet ulkoministerinä näyttävät kääntäneen tämän suosion selvään laskuun.”

”Ylen ja HS:n kyselyille on yhteistä sekin, että yhdenkään esille nostetun tai nousseen mahdollisen ehdokkaan kannatus ei rikkonut 20 prosentin rajaa, mikä oikeissa vaaleissa on usein ollut edellytys pääsylle toiselle kierrokselle. Niinistölle ei ainakaan vielä tunnu löytyneen kansan silmissä niin suvereenia seuraajaehdokasta, että presidenttipeliä voitaisiin pitää edes puoliksi ratkaistuna.”

Maaseudun Tulevaisuus arvioi, että Suomella ja etenkin ulko­ministeri Haavistolla on viime­viikkoisen ulko­ministeri Sergei Lavrovin tapaamisen vuoksi nyt tavallista enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa EU:n Venäjää koskeviin linjauksiin.

”Haaviston uusi rooli on kiinnostavaa myös kotimaisen politiikan kannalta. Ministerin saama ankara arvostelu al-Holin leirin tapahtumien hoidosta ei unohdu, mutta Haavisto on saanut takaisin toimintakykynsä ulkoministerinä. Samalla koko ulkoministeriön uskottavuus vahvistuu.”

”Sitä tarvitaan. Niin vakava kansainvälinen tilanne rajoillamme nyt on.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide