Jälkitarkastuksien laiminlyönnillä voi olla synnyttäneille pitkäaikaisia seurauksia - Mielipide | HS.fi

Jälkitarkastuksien laiminlyönnillä voi olla synnyttäneille pitkäaikaisia seurauksia

Pahimmillaan jälkitarkastuksetta jääminen voi johtaa suotta kielteiseen synnytyskokemukseen ja moninaisiin terveyshaasteisiin.

Kallion perhekeskuksen infopiste.­

23.2. 15:00

Tämänhetkisen käytännön mukaan Helsingin neuvoloissa ei järjestetä synnyttäneille ilman erityistä syytä jälkitarkastuksia. Tilannetta on perusteltu koronaviruspandemialla ja sen vaikutuksella lääkärien saatavuuteen.

Helsingissä jälkitarkastukseen voi kuitenkin halutessaan hakeutua yksityiselle lääkäri­asemalle jo samana päivänä. Tämä osaltaan todentaa, ettei pandemia ole todellinen syy tarkastuksien jäädyttämiseen. Helsinki on ollut jo pitkään kyvytön tai haluton ratkaisemaan lääkärintarkastuksiin liittyvää haastetta ja pitämään näin asukkaistaan huolta.

Raskaus ja synnytys ovat valtavia mullistuksia naisen keholle. Synnytyksen jälkeen moni kärsiikin erilaisista vaivoista. Kulttuuriseen vauvakuplakuvastoon ei kuitenkaan mahdu juuri puhetta esimerkiksi virtsankarkailusta tai kipeistä leikkaushaavoista. Ylipäätään naisten erilaiset intiimit keholliset vaivat voi nähdä tabuina, joista naisetkin usein kokevat häpeää ja vaikenevat. Siksi kynnys hakea vaivoihin apua – saati vaatia sitä – voi olla erittäin korkea, jopa ylittämätön.

Pahimmillaan jälkitarkastuksetta jääminen voi johtaa suotta kielteiseen synnytyskokemukseen ja moninaisiin pitkittyneisiin terveyshaasteisiin, jotka voivat heijastua edelleen myös läheisten elämään. Hoitamalla tuoretta äitiä hoivataan myös vauvaa ja tuetaan äidin ja lapsen varhaista vuorovaikutussuhdetta, joka on erityisellä tavalla kehollinen.

Tuntuu eriskummalliselta, että jälkitarkastuksia lyödään laimin nyt, kun Suomessa on oltu huolissaan sekä alhaisesta syntyvyydestä että lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Lisäksi julkisuudessa on puhuttu synnytysväkivallasta.

Merkittävänä julkisena toimijana neuvolan soisi myös olevan mukana purkamassa naisen kehoon liittyviä kulttuurisia kutistuksia osoittamalla omalla toiminnallaan, että nainen ja tämän keho ja sen kivut ovat tärkeitä ja huolenpidon arvoisia.

Aada-Maria Tervonen

yhteiskuntatieteiden maisteri

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide