Tutoropettajatoiminnan jatkuminen tulee varmistaa - Mielipide | HS.fi

Tutoropettajatoiminnan jatkuminen tulee varmistaa

Tutoropettajien tarjoaman vertaistuen avulla varmistettiin muun muassa etä- ja hybridiopetuksen sujuminen viime vuoden poikkeusoloissa.

24.2. 2:00

Tutoropettajatoiminta on erinomaiseksi koettua opetustoimen henkilöstökoulutusta. Se tarjoaa henkilökohtaista tukea opettajalta opettajalle vertaiskoulutuksen ja työssäoppimisen menetelmin autenttisissa ympäristöissä. Valtionavustukset toiminnan tukemiseksi ovat päättymässä.

Tutoroinnin vaikuttavuutta kartoittavat selvitykset puoltavat vahvasti toiminnan avustusten jatkamista. Digiajan peruskoulu II -julkaisun toimenpidesuosituksissa todetaan, että tutoropettajajärjestelmä olisi varmistettava pysyväksi toiminnaksi, joka tulisi huomioida valtion budjetissa.

Tutoropettajatoiminta mahdollistaa opettajien digitaitojen ja pedagogisen osaamisen lisäämisen sekä hyvien käytänteiden jakamisen. Tutoropettajien tarjoaman vertaistuen avulla varmistettiin muun muassa etä- ja hybridiopetuksen sujuminen viime vuoden poikkeusoloissa. Tutoropettajien avulla kunnissa on poikkeusaikanakin pystytty kehittämään opettajien digitaitoja.

Lokakuun 2019 Opetushallituksen valtionavustushaussa kunnilta kysyttiin tutortoiminnan omarahoitusmahdollisuuksista. Tuolloin kunnat näkivät tilanteen valoisampana, mutta muun muassa koronavirus on vaikuttanut kuntien taloustilanteeseen.

Koronaviruspandemian vuoksi yhteiskunnan eri sektoreilla on kertynyt paljon hoitovelkaa. Useimmissa kunnissa tutoropettajien tärkeää työtä ei voida jatkaa ilman valtionavustusta.

Valtakunnallisessa Digikilta-verkostossa tutoropettajatoiminnan valtionavustukselle toivotaan pikaista jatkoa, jotta toiminta voi jatkua kaikissa kunnissa katkeamatta.

Jari Harvio

Digikilta-verkoston puheenjohtaja

Jarmo Viteli

Tampereen yliopisto, TRIM-tutkimuskeskus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide