Vastavalmistuneiden työllistymistä pitää helpottaa - Mielipide | HS.fi

Vastavalmistuneiden työllistymistä pitää helpottaa

Suurin este työn saamiselle on liian vähäinen työkokemus. Mutta miten kokemusta saa, jos ei pääse työhön?

24.2. 2:00

Miksi minä en kelpaa? Näin kysyy vastavalmistunut, työelämään halukas nuori aikuinen useiden pettymystä tuottaneiden työhaastattelujen jälkeen. Suurin este työn saamiselle on liian vähäinen työkokemus. Mutta miten sitä saa, jos ei pääse työhön? Olisiko yksilön ja yhteisön kannalta parempi, että työnhakuun turhautuneelle maksettavien tukien sijaan tuen saisikin yritys palkkaamansa vastavalmistuneen työnantajamaksujen alentamisen muodossa?

Työntekijän kanssa tehtäisiin normaaliin tapaan työsopimus palkka- ja irtisanomisehtoineen ynnä muineen vuodeksi. Mikäli yritys palkkaisi henkilön tämän jälkeen vakituisesti, se voisi saada tukea uuden vastavalmistuneen palkkaamiseen. Jos työsuhdetta ei jatkettaisi, tukea uuden palkkaamiseen ei saisi.

Tilanteen nopea hoitaminen ei saa kompastua byrokratiaan tai luukulta luukulle juoksuttamiseen. Työvoimapula pahenee ja työttömien määrä kasvaa. Yksilön ja yhteisön kannalta on parempi itsensä elättävä kansalainen kuin tukien ja sosiaali- ja terveyspalvelujen varassa oleva syrjäytetty.

Insinöörin äiti

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide