Viranomaisten välinen nokittelu ei pysäytä koronavirusta - Mielipide | HS.fi

Viranomaisten välinen nokittelu ei pysäytä koronavirusta

24.2. 2:00

Iltalehti moittii korona­virus­kriisin johtamista Suomessa.

”Kansalaisille heikko koronakriisin johtaminen näkyy muun muassa ristiriitaisena ja sekavana viestintänä. Ohjeita esitetään monesta tuutista, ne ovat ristiriitaisia ja tulevat myöhässä.”

”Ikävä ydin on kuitenkin siinä, että myös koronakriisin vaatimat päätökset ja toimet näyttävät olevan usein sekavia, ristiriitaisia ja myöhässä. Poliitikot ja viranomaiset läksyttävät toisiaan.”

”Suomelta on puuttunut ja puuttuu edelleen keskitetty organisaatio koronakriisin hoitamiseksi. Hajanainen, siiloihin jaettu hallinto ei ole kriisi­organisaatio.”

”Keskinäiseen kädenvääntöön kuluu nyt turhaan energiaa. Se saattaa olla pois monesta tarpeellisesta koronakriisin vaatimasta asiasta.”

”Nykyisin vaikutelmaksi tulee se, että eri tahoilla kyllä mietitään tärkeitä asioita, mutta palaset eivät oikein loksahda paikoilleen.”

”Presidentti Sauli Niinistö esitti jo varhain operatiivisen koronanyrkin perustamista. Tämä idea ei ole vieläkään vanhentunut, sillä vähintäänkin toimien koordinointi ja viestintä vaativat nyt huomattavaa tason nostoa.”

Etelä-Suomen Sanomat pitää korona­viruksen torjuntaa Suomessa koko ajan risti­riitaisempana.

”Viime viikolla sanailua kävivät muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd) sekä Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kävivät ’tiukan keskustelun’.”

”Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat ra­joitukset jakavat myös asiantuntijoita. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus vastusti hiljattain lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamista, mutta Husin lastenlääkärit ovat ottaneet kantaa koulu- ja harrastus­rajoitusten purkamisen puolesta.”

”Kaikenlainen epäselvyys ja epävarmuus viranomaisohjeistuksessa koettelee kansalaisten jaksamista tilanteessa, jossa koronaviruksen aiheuttamat poikkeukselliset olot ovat jatkuneet jo liki vuoden. Kuitenkin jaksaminen olisi erittäin tärkeää juuri nyt, kun huoli virusmuunnoksen leviämisestä kasvaa koko ajan.”

Kauppalehden mukaan viran­omaisten keskinäisestä nokittelusta saa sen kuvan, että kukaan ei halua ottaa vastuuta korona­virus­rajoituksista.

”Väistämättä tulee mieleen, että lähestyvät kuntavaalit houkuttelevat sysäämään päätöksiä rajoitusten tiukentamisesta muille.”

”Julkisuuteen viranomaisten ko­ronaviestintä piirtyy kakofoniana. Se on omiaan hämärtämään käsitystä siitä, ketä pitäisi uskoa ja mikä on sallittua.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide