Ilmastopolitiikkaa on parempi rakentaa epämiellyttävän totuuden kuin valheiden varaan - Mielipide | HS.fi

Ilmastopolitiikkaa on parempi rakentaa epämiellyttävän totuuden kuin valheiden varaan

Yhdysvaltojen uusi ilmastolähettiläs John Kerry joutuu nyt tekemään Donald Trumpin jäljiltä sitä, mitä Al Gore teki George W. Bushin jäljiltä.

24.2. 2:00 | Päivitetty 24.2. 7:54

Presidentti Joe Bidenin Amerikka palaa paitsi geo­politiikan peli­pöytiin myös kansain­väliseen ilmasto­politiikkaan. Ilmasto­lähettilääkseen Biden on nimittänyt John Kerryn.

Entinen ulko­ministeri Kerry on uusi ­Al Gore. Gore oli paitsi presidentti Bill Clintonin vara­presidentti myös Yhdys­valtojen aiemman ilmasto­herätyksen kasvot ja ääni dokumentti­elokuvallaan Epä­miellyttävä totuus. Gore sai sen ansiosta yhdessä hallitusten­välisen ilmaston­muutos­paneelin IPCC:n kanssa Nobelin rauhan­palkinnon vuonna 2007.

Epämiellyttävän totuuden jatko-osan, ”Epämiellyttävät valheet”, teki Donald Trump. Sekin jätti ilmastopolitiikkaan suuren jäljen. Aikaa meni valtavasti hukkaan.

Kerry avasi Yhdysvaltojen uutta ilmasto­politiikkaa perjantaina Münchenin turvallisuuskonferenssin puheessaan. Samana päivänä Yhdysvallat palasi virallisesti mukaan Pariisin ilmastosopimukseen.

Ilmastonmuutosta Kerry kuvasi turvallisuusuhkien moninkertaistajaksi. Missä on kriisi, siellä on myös turvallisuusuhka, ja ilmastokriisin seuraukset uhkaavat koko ihmiskunnan olemassaoloa.

Tätä muut ovat viime vuodet sanoneet Yhdysvalloille. Turhautuminen täytyy kuitenkin niellä, sillä Yhdysvaltoja tarvitaan vauhdittamaan teknologiamurrosta, hiilen hinnoittelua ja tietenkin sitä, että lämpeneminen saadaan hillittyä 1,5 asteeseen.

Ilmastojohtajan rooli on vaikea. Trumpin valheet myivät hyvin, ja hiilestä ja öljystä irtaantuminen on poliittisesti repivää. Kerry sanoi kuitenkin Yhdysvaltojen olevan nyt rehellinen, nöyrä ja kunnianhimoinen. Strateginenkin kannattaa olla.

Kiina näki Euroopan turhautumisen Trumpiin. Viime syksynä presidentti Xi Jinping varasti show’n YK:n yleiskokouksessa ilmoittamalla, että Kiina on hiilineutraali vuonna 2060. Trumpin vuosina Kiina sai ilmastoavauksillaan EU:n puolelleen, vaikka EU muutoin teki radikaalin päivityksen Kiina-strategiaansa määritellessään Kiinan järjestelmätason kilpailijaksi.

Myös Nato teki ilmastoloikan. Ilmastoturvallisuuden korostaminen on tavallaan osa brändityötä, sillä sotilasliitonkin olisi oltava uskottava myös seuraaville sukupolville.

Myös Biden brändää Yhdysvaltoja uusiksi. Hän järjestää huhtikuussa ilmastokokouksen. Ilmasto on esillä myös teollisuusmaiden G7- ja G20-kokouksissa, eikä Yhdysvaltojen paluu jää huomaamatta marraskuussa Glasgow’ssa YK:n ilmastokokouksessa.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide