Miksi vakavasti päihdesairasta ihmistä rangaistaan? - Mielipide | HS.fi

Miksi vakavasti päihdesairasta ihmistä rangaistaan?

Kovilla rangaistuksilla ei ole onnistuttu vähentämään huumausaineiden käyttöä, mutta tehokkaalla sosiaali- ja terveyspolitiikalla sen sijaan on.

26.2. 15:00

Lakivaliokunta käsitteli hiljattain kansalaisaloitetta kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio totesi lausunnossaan, että pahasti huumeriippuvaisilla ihmisillä ei ole puolestapuhujia.

Kuten Nuotio ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesivat, pelkän kannabiksen rangaistavuuden poistaminen ei myöskään ratkaise kaikkein heikoimmassa asemassa olevien huumeriippuvaisten ongelmia.

Emme ole narkomaaneja, mutta olemme työmme kautta tavanneet satoja päihdesairaita ihmisiä ja haluamme asianajajina sanoa jotain heidän puolestaan, koska näiden ihmisten ääni jää usein kuulumattomiin.

Rikoslain tehtävä on suojata. Rattijuopumus on rikos, koska teolla aiheutetaan vaaraa toisen hengelle ja terveydelle. Lisäksi rikoslain tulisi aina olla viimesijainen keino puuttua epätoivottavaan toimintaan.

Juridisesti käyttörikosten rangaistavuuden poistamista voidaan pitää perusteltuna siksi, että huumausaineen käyttörikoksella ei vahingoiteta muun kuin käyttäjän itsensä terveyttä.

Lisäksi useat tutkimukset osoittavat, että rikosoikeus ei ole tehokas keino puuttua huumausaineiden käyttöön. Kovilla rangaistuksilla ei ole onnistuttu vähentämään huumausaineiden käyttöä, mutta tehokkaalla sosiaali- ja terveyspolitiikalla sen sijaan on.

Asianajajina emme pidä huumausaineen käytöstä rankaisemisesta perusteltuna.

Ihmisinä meidän on vaikea ymmärtää, miksi vakavasti sairasta ihmistä rangaistaan. Hänet tuomitaan vankeusrangaistukseen, jonka aikana päihdehoitoa ei ehditä aloittaa tai pahimmassa tapauksessa jo aloitettu hoito keskeytyy.

Vankilasta henkilö vapautuu ilman asuntoa. Päihdesairaat naiset joutuvat kadulla säännönmukaisesti seksuaalisen riiston ja lähisuhdeväkivallan uhreiksi.

Stigman vuoksi nämä ihmiset jäävät vaille hoitoa ja tukea. Huumeriippuvaisesta hänen sairautensa on tehnyt rikollisen, mutta alkoholistista ei.

Kokemuksemme ja lainopillisen osaamisemme perusteella olemme sitä mieltä, että minkä tahansa huumausaineiden käytöstä rankaiseminen on julmaa sekä perusteetonta ja aiheuttaa ongelmien kasaantumista. Yhteiskunta voi nyt valita: tukea vai tuomioita?

Hanna-Maria Seppä

asianajaja, Suomen Asianajajaliiton rikosprosessiryhmän asiantuntijaryhmän jäsen

Jussi Sarvikivi

asianajaja, Suomen Asianajajaliiton rikosprosessiryhmän asiantuntijaryhmän puheenjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide