Oikeudenkäynteihin tulisi ohjata enemmän valtion varoja - Mielipide | HS.fi

Oikeudenkäynteihin tulisi ohjata enemmän valtion varoja

Oikeusprosesseja pitäisi saada kevyemmiksi ja tiettyjä prosesseja uudistaa kokonaan.

28.2. 2:00

Perustuslaki takaa kansalaiselle oikeuden reiluun oikeudenkäyntiin. Oikeusturvan toteutuminen tapahtuu kuitenkin henkilön omalla kustannuksella ja riskillä. Se, joka häviää asian, on velvollinen korvaamaan vastapuolensa oikeudenkäyntikulut.

Oikeusriitoihin joudutaan, kun asiat ovat vaikeita, jopa asiantuntijoille. Eri oikeusasteet voivat ratkaista asian täysin eri tavalla. Tällöinkin asiansa hävinnyt taho kantaa vastuun yhteisen epäselvyyden kustannuksista. Tällainen vastuunjako ei ole oikein.

Riitojen ratkaisu sivistyneesti ja yhteiskunnan kontrollissa on osa länsimaista yhteiskuntajärjestelmää. Siksi oikeusturvan toteutuminen myös oikeudenmukaisen kustannustenjaon osalta tulisi turvata perustuslaissa. Se takaisi osaltaan sen, että myös muu lainsäädäntö turvaisi tätä oikeutta.

Oikeusturvan toteutuminen ei ole ilmaista. Valtion tulisi ohjata oikeudenkäynteihin enemmän varoja, jotta ihmisillä ylipäänsä olisi mahdollisuus käydä oikeutta ilman pelkoa taloudellisesta katastrofista, joka seuraa, jos häviää riidan. Toisaalta oikeusprosesseja pitäisi saada kevyemmiksi ja tiettyjä prosesseja uudistaa kokonaan.

Esimerkiksi lapsiasioiden riidat tarvitsisivat kokonaan uuden ratkaisumallin. Onko vanhemmilla ylipäänsä oikeudellisen avustajan tarvetta? Lapsiriidoissa ei ole juuri juridiikkaa, ongelmallisempia ihmissuhteita sitäkin enemmän. Oikeudenkäynnit kestävät nykyisin kauan ja niihin hukataan valtavasti yhteiskunnan resursseja.

Oikeuslaitoksen tulisi osaltaan huolehtia siitä, että kustannukset pysyvät kohtuullisina. Tuomioistuimen sovittelutoiminnan rinnalla tulisi ohjata varoja asianajajakunnan sovittelumenettelyyn. Asianajajilla on usein parempi tieto siitä, mistä kenkä riita-asiassa puristaa.

Voisiko pääsääntönä olla, että jokainen vastaa lähtökohtaisesti omista oikeudenkäyntikuluistaan? Tämä edellyttäisi valtion panostusta ja vakuutusyhtiöiltä parempia oikeusturvatuotteita.

Julkisesti keskustellaan paljon ylätason asioista, erilaisista kansainvälisen ja kansallisen tason ihmisoikeus- ja perusoikeuskysymyksistä. Oikeus oikeudenmukaiseen ja kustannuksiltaan kohtuulliseen oikeudenkäyntiin on yhtä tärkeä oikeushyve. Nykyisin oikeus jää usein oikeudenkäyntikulujen pelon takia hakematta.

Tero Matsinen

asianajaja, Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide