Ulkonaliikkumiskielto voi olla sietämätön - Mielipide | HS.fi

Ulkonaliikkumiskielto voi olla sietämätön

Toivon todella, ettei tällaisia äärimmäisiä toimenpiteitä pyöritellä turhaan julkisuudessa, jos niihin ei olla valmiita sitoutumaan tai kantamaan vastuuta niiden seurauksista.

3.3. 2:00

Ulkonaliikkumiskiellon ilmaantuminen julkiseen keskusteluun on hälyttävää, vaikka kyse olisi vain retoriikasta, jolla pyrittäisiin tuomaan ryhtiä taudin torjuntaan. Nykyiset, perustellut rajoitukset ovat jo itsessään historiallista julkisen vallan käyttöä yksilönvapauksien ylitse. Kuitenkin jatkuva, voimakas ja mahdollisesti jyrkästi kiristyvä kansalaisten perusoikeuksiin puuttuminen sisältää pahimmillaan riskin väkivaltaisesta vastareaktiosta. Tästä on jo useita esimerkkejä Euroopasta, aivan hiljattain muun muassa Tanskasta.

Toivon todella, ettei tällaisia äärimmäisiä toimenpiteitä pyöritellä turhaan julkisuudessa, jos niihin ei olla valmiita sitoutumaan tai kantamaan vastuuta niiden seurauksista. Viranomaisten resurssit ovat jo nyt monilta osin äärimmilleen venytettyjä, ja merkittävä yhteiskunnallinen kuohunta saattaisi katkaista kamelin selän. Suomalaiset ovat sääntöuskollista kansaa, mutta tässä vaiheessa koronaviruskriisiä on syytä erittäin tarkkaan pohtia, jaksaako kansa kestää kestämättömän ja sietää sietämättömän.

Jan Ihatsu

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide